Попаднаха ми и с интригуващото име „Помфри”. Както и
да се наричат, важното е лесното приготвяне,
импровизации в съставките за паниране, печене , вместо пържене и като
резултат – вкусни тиквички. Рецепти има
на много места в интернет, може би първи ги видях при Веси .
Продукти
1 кг тиквички
2 яйца
сол
брашно /може царевично брашно или нишесте/
галета
сухи подправки по избор - гранулиран чесън; копър;
риган; къри; куркума; червен пипер; черен пипер;
по желание – сусамово; ленено семе;
олио
Млечно чеснов сос: кисело мляко, ситно нарязан пресен
чесън, сол, пресен копър;
Или се поръсва със смес от ситно нарязан пресен чесън,
копър, сол, оцет и малко зехтин или олио;
Приготвяне
Измитите тиквички се нарязват на пръчици с дебелина
около един пръст и дължина 12 - 15 см, не повече. Поръсват се със сол и се оставят 20-тина минути. Отцеждат се
добре. Може и леко да се подсушат в чиста кърпа.
Овалват се в брашно, по желание смесено с
подправките (най-бързо и лесно е да се
поставят 2 с. л. брашно в найлонов плик,
да се изсипят тиквичките, да се разтърсят добре, за да може равномерно и
навсякъде да се набрашнят).
Набрашнените тиквички се потапят в предварително разбитите яйца,
отцеждат се и се овалват в галета, по желание смесена със семената.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, леко
намаслена. Отгоре се поръсват с малко олио.
Пекат се в силна, предварително загрята фурна на около 200-220 градуса С, до
зачервяване.
Тиквичките се поднасят с млечно-чеснов сос или поръсени със сместа от чесън, копър и оцет.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Рецептата ме грабна още от заглавието! Това, което се пържи, а може да се направи с печене ми допада. Не обичам да пържа, и в повечето случаи и да хапвам, с малки изключения. От години не пържа тиквички, а пека на грил. Харесва ми този вариант и непременно ще изпробвам. По подобен начин съм панирала патладжан, но не се бях сещала за тиквички :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели, Тили!
Бети, аз пък ще пробвам с патладжан.
ИзтриванеПо горния начин приготвени тиквичките за сега ни най-харесват. Сега виждам че мога да изменя (за по-красиво) оформянето на пръчиците като отрежа предварително по малко от двата края на тиквичката, за да са по-равни и еднакви. Макар че това не влияе на вкуса! :)
Успешна нова седмица!
Да, такива неща не влияят на вкуса реално, но някак ми е по-вкусничко, като ми е красиво! Твоите чинийки винаги са страхотни и ми е приятно и апетитно да ги видя, а и с удоволствие бих опитала.
ИзтриванеПреди да премина основно към печене на храните, които обикновено се пържат, предпочитах патладжана, потопен в палачинково тесто и тогава пържен. Не знам опитвала ли си. Не поема олиото, което попива при пържене без или само с брашно панировка.
Бети, права си - трябва и да е красиво!
ИзтриванеА както ти правиш патладжана съм пържила тиквички.
Чудесни са,Тили!!
ОтговорИзтриванеОтдавна съм им "ударила око" :)
Прегръдки и хубава седмица!
Е, време е да запретнеш ръкави! :)
ИзтриванеПрегръдки, Дани!
Много апетитни са и при теб тези тиквички, Инче! И аз наскоро ги правих отново и много ми харесват. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Светле! Тези тиквички често вече се приготвят, на всеки според вкуса.
ИзтриванеПоздрави!
Правих подобни тиквички миналия месец. Много се харесаха у дома. Бих повторила и потретила. Добра идея дори още довечера да приготвя отново.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Габи, и при нас се повториха в бързо време. Следващото опитване ще е с доматен сос и чесън.
ИзтриванеХубав ден!
Сякаш все още не съм достигнала прага на засищане с тиквички за този сезон.....така че продължавам с твоята рецепта ,Тили!
ОтговорИзтриванеПрегръдки:)
Миленка, още ни е рано за засищане, така че продължавай! :)
ИзтриванеСлънчев ден!
Тили,
ОтговорИзтриванеще изпробвам тази рецепта.От години не панирам и не пържа и приучих всички в къщи на този режим.Но пека тиквички на фурна или на грил - тиган / скара /.Тези тиквички могат да се приготвят дори без сол, а после допълнително да се овкусят с някакъв подсолен сос.Правя и пюре от настъргани тиквички / задушавам ги с малко и сол докато водата изври напълно, после добавям орехи, копър и чесън /.Тази година имаме много тиквички и ги използваме както сурови, така и топлинно обработени.
Поздрави !
Такова пюре съм срещала някъде, но съм забравила. Добре ме подсети!
ИзтриванеПоздрави!
Ама наистина много хрупкави изглеждат, Ина, сигурна съм, че са и такива, щом ги препоръчваш :) Дали ще стане и с патладжан, че повече го обичам този зеленчук, пробва ли ти?
ОтговорИзтриванеПепа, не съм пробвала с патладжан, но Бети в първия коментар споменава, така че ще опитам.
ИзтриванеПоздрави!
Тили, обезателно ще опитам твоята рецепта за тиквички на фурна! Изглеждат толкова вкусни, пък са и леки и идеални за лятна вечеря! Прекрасна си! Поздрави от сърце!
ОтговорИзтриванеЛюси, наистина са много по-лек вариант, от пържените!
ИзтриванеХубав ден!
Страхотни са станали! Непременно ще ги опитаме!
ОтговорИзтриванеЗа предпочитане са пред пържените, Траянче!
ИзтриванеУсмихнат ден!
Прекрасни са! Ще се пробват задължително!
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Ина!
Лети, уверена съм че ще останете доволни!
ИзтриванеПоздрави!
Започнах да избягвам пърженото, че си създаох проблем със стомаха, така че тази рецепта ще ми е полезна!
ОтговорИзтриванеЗаради проблеми със стомаха и аз отдавна съм се преориентирала към печенето. Пробвай, ще останеш доволна.
ИзтриванеПоздрави!