Рецептата
е от пролетта, но сега ѝ дойде времето за публикация! :) Оригиналът е със
спанак, в момента имах лапад и коприва, така че побългарих рецептата.
Продукти
около
400 г лапад и коприва /или спанак/
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
400гр. нахут от консерва (или същото количество сварен предварително)
1 ч.л. кимион на зърна или смлян
2 – 3 с. л. зехтин
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
400гр. нахут от консерва (или същото количество сварен предварително)
1 ч.л. кимион на зърна или смлян
2 – 3 с. л. зехтин
черен
пипер
сол
Зеленийките
се почистват, измиват хубаво и нарязват.
Ако листата лапад са по-големи, предварително се изрязва грубата жилка в средата на листото.
Ситно
нарязания лук и смачканите скилидки чесън се запържват в зехтина. На порции се
прибавят лапада и копривата. Задушават
се докато намалят обема си. Прибавя се изцедения нахут, посолява се, добавят се
2 – 3 с. л. вода от нахута. Подправя се с черен пипер и смлян кимион(ако не е
прибавен на зърна). Разбърква се и се оставя още малко да поври, за да се
овкуси.
При
сервирането може да се поръси с малко лимонов сок.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много обичам нахут :) Изглежда супер..
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Стамене, и на нас вече ни е любим!
ИзтриванеПрохладна вечер!
Тили,
ОтговорИзтриванеидеята ти да използваш лапад и коприва вместо спанак лично на мен повече ми допада.Спанакът в топлинно обработено състояние образува най - трудно разградимите камъни в бъбреците - оксалатните.Така, че прекрасно е ястието.
Поздрави !
Елена, пролетта много ползвам такива зеленийки, още повече че са собственоръчно набрани!
ИзтриванеПоздрави!
Е.Д., всичко, което пишеш за спанака, се отнася и за лапада (камъни в бъбреците). Яжте спанак и лапад само "сурови"!
ИзтриванеМмм, имам нахут и тъкмо се чудих, как да го приготвя.... Много интересно предложение.
ОтговорИзтриванеДими, можеш да видиш и другите ми предложения с нахут. Може също нещо да ти хареса.
ИзтриванеХубава вечер!
Пак ще напиша, че много харесвам твоите рецепти, Тили -
ОтговорИзтриванесъчетанието на нахут и зеленийки също ми допада.
Благодаря, поздрави за теб и слънчево лято!
Благодаря, Диана! Оказа се че нахутът може да се приготвя доста разнообразно.
ОтговорИзтриванеУспешна и приятна нова седмица!
Аз пък имам един буркан нахут, защо ли още се чудя, ами не пробвам, но къде коприва да търся, че и лапад?
ОтговорИзтриванеАз тази година си замразих коприва, да видя какво ще стане. Пробвай със замразен спанак или пък някоя друга рецепта с нахут.
ИзтриванеПоздрави!