Страници

неделя, 8 ноември 2015 г.

Крем супа с карфиол




Миналата седмица няколко души бяхме правили такава супа, сякаш сме се наговорили :) Това е моят вариант.
Продукти - за 2 порции
500 мл вода
150 г карфиол
100 г картоф
1 морковче
1 малка глава кромид лук
0,5 см пресен джинджифил
резен  целина
сол
1 ч. ч. (200 мл) прясно мляко
1 пълна ч. л. препечено брашно
1 жълтък
черен пипер; индийско орехче; лют червен пипер;
сирене
крутони
Стара снимка, когато съм правила супата със стрък целина

Приготвяне
Зеленчуците се почистват и измиват. Карфиолът се накъсва на розички. Стеблата се отделят и заедно с другите зеленчуци, нарязани на едро се поставят във вряща, подсолена вода. Като поомекнат , се добавят розичките карфиол.
Когато зеленчуците са напълно сварени, се пасират. Добавя се горещото мляко, опитва се на сол и се оставя да кипне. Отстранява се от огъня.
В това време се разбива жълтъкът, прибавя се брашното и 1 – 2 с. л. вода. Разбърква се на гладка кашичка. Първо на капки, след това на тънка струйка се добавят един-два черпака от течността на супата. Сместа се поставя на огъня, като се разбърква непрекъснато, докато започне да се сгъстява и леко да клокне.
Получената смес  внимателно, при непрекъснато разбъркване, се връща в горещата супа.
Супата се  сервира поръсена със смлян черен пипер; настъргано индийско орехче или лют червен пипер и крутони.

Може да се добави сирене.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

22 коментара:

  1. Merhabalar, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Тили, супата ти е много различна от моята
    и много вкусна :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, основното е карфиола, пък другото всеки го догажда по вкуса си. :)
      Слънчева седмица, Дани!

      Изтриване
  3. Изглежда чудесно, макар да е сред любимите ми зеленчуци:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам си искала да кажеш, че не е сред любимите ти зеленчуци? :)
      Добре че имаме различни вкусове, та всеки да приготвя това което му харесва и както му харесва. Иначе всички ще готвим едно и също :) Пък и никога не е късно човек да промени вкуса си.
      Слънчев ден, Траянче!

      Изтриване
  4. Чудесна е супата Тили.Прекрасно, подходящо за сезона предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена! Най-вкусно е да се готви с продукти, когато им е сезона. :)
      Хубав ден!

      Изтриване
  5. Тили, една топла супичка бих си похапнала за обяд!

    ОтговорИзтриване
  6. обичам я тази супа. Особено през есента. Поздрави, Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По това време си е и най-вкусна!
      Топла есенна вечер, Марта!

      Изтриване
  7. И на мен ми е много любима супата от карфиол,И твоят вариант ми звучи есенно и вкусно, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се че вкусовете ни са еднакви, Бети!
      Слънчев ден!

      Изтриване
  8. И аз искам купичка ,гарнирана със сиренце,Инче,чудна е супата и утре ще си направя и аз,обичам!Твоята е супер богата и ароматна,мммм,много апетитни кадри както винаги!Сърдечни поздрави и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, и аз най-харесвам варианта със сирене. :)
      Благодаря за добрите думи!
      Прекрасен есенен ден ти желая!

      Изтриване
  9. Често се случват такива заговори в блогпространството и е много забавно. Ама нека да има, бе, то от такива вкусотии по една порцийка не стига:) Чудна топла супичка. Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И всеки със своя вариант и начин на приготвяне. Тъкмо размяна на идеи!
      Хубав есенен ден, Кате!

      Изтриване
  10. Тили, чудесна е! И аз днес правих подобна, но с тиквички. Та не слагам по принцип жълтък, ама имах два изостанали, та ги вмъкнах. Странно ми беше, ама твоята със сигурност е по-вкусна. Има толкова нещица!
    Поздрави! :

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, крем супите ги обичам, независимо с какво. С тиквички също е много вкусна. Жълтъкът придава плътност (а и вкус) на супата. Случва ми се да не прибавям яйце и (или) прясно мляко. Пак е вкусно, но има осезаема разлика!
      Топъл есенен ден!

      Изтриване
  11. Крем супи не обичат моите в къщи! А така ми се хапва пък на мен. Да можех да си придърпам чашката от първата снимка ...
    Прегръдки Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, у нас пък е обратното - други супи не се ядат, освен крем супа (главно картофена) и обезателно с крутони. Лавирам между вкусовете им и си приготвям за мен в по-малко количество от другите супи!
      С удоволствие бих ти телепортирала чашката с гореща супа! :)
      Прегръдки!

      Изтриване