В
колекцията ми с булгурени ястия има вече комбинация от кайма и булгур - Пълнени
чушки с булгур и кайма. Както вече съм писала, булгурът е достойна замяна на ориза. Затова когато
срещнах тази рецепта веднага приготвих ястието.
Продукти
За кюфтетата
250
г кайма (в оригинала – телешка)
100
г булгур (ситен, за кюфтета)
1
малка глава лук
1
яйце
1
филия сух хляб (галета)- при необходимост
сол
чубрица,
кимион, лют червен пипер
брашно
за овалване
магданоз
За соса
1 глава лук (праз; пресен лук)
2
скилидки чесън
2-3
картофа
2
с.л. доматено пюре (домашна лютеница)
3
с. л. олио
1
ч. ч. вода
Приготвяне
Булгурът
се измива и се накисва в топла вода за десетина минути.
Каймата
се смесва с настърганата глава лук, яйцето, подправките и ако сместа е рядка,
се добавя хляб (галета). Прибавя се добре отцедения булгур. Всичко се омесва
добре и се оформят кюфтетата. Овалват се в брашно.
В
сгорещеното олио се задушава ситно нарязания лук. Прибавя се чесъна, нарязан на
ситно или на филийки и след като се
задуши и той за една минута – нарязаните на кубчета картофи, разреденото с
малко вода доматено пюре (лютеница) и
водата. Като заври се пробва на сол и се добавят кюфтетата. Врат докато
изплуват на повърхността.
При
сервиране се поръсват със ситно нарязан магданоз.
С
малки изменения от този източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Ще си запиша и ще пробвам някой път, само на домашните не трябва да споменавам, че чуят ли булгур, все едно не знам какво чуват:))
ОтговорИзтриванеНикакво казване! :) И при нас първоначално с недоверие го посрещнаха, но свикнаха. Даже скоро дъщерята ми каза - "сготви нещо с булгур".
Изтриване