Преди 2 - 3 години открих булгура като продукт, който трайно и удобно се настани в кухнята ми :)
И сега често го приготвям по най-различен начин, като от време на време го замествам с бял или кафяв ориз и се получават различни на вкус ястия, макар и по една е съща рецепта.
Продукти
12 – 16 чушки
500 г кайма
8 с. л. булгур
2 – 3 глави кромид лук
1 морков
3 – 4 домата
парче целина /или листа/
магданоз
сол
щипка захар
олио /зехтин/
подправки по желание / използвах черен пипер; кимион;шарена сол; смес от мащерка, риган и майорана/
Приготвяне
Чушките се измиват, почистват от семето и се посоляват вътре.
Лукът и дръжките на магданоза и целината /ако са листа/ се нарязват на ситно, морковът и целината/ако е глава/ се настъргват на ренде.
Задушават се в сгорещената мазнина. Прибавя се един настърган на ренде домат, подправките, предварително размитата със съвсем малко вода кайма /за да не стане на буци/, булгурът и 8 – 10 с. л вода. След като сместа заври се посолява и се оставя на много тих огън, докато булгурът поеме цялата течност.
Към леко охладената смес се добавят ситно нарязаните листа от целина и част от магданоза.
Пълнят се чушките, отвора им се потопява в брашно, за да не изпадне плънката. Нареждат се в подходяща тава и се заливат със сос от останалите домати, настъргани на ренде, сол, захар и малко вода /течността трябва да е на половината на чушките/.
Пекат се в началото на силна фурна и след като заврат – на умерена температура.
При поднасяне се поръсват с останалия ситно нарязан магданоз.
В съчетание с леката киселина на доматения сос се получи едно много подходящо за горещините ястие, особено ако се консумира леко изстинало, на стайна температура.
Тази плънка и доматеният сос са подходящи и за пълнене на тиквички и патладжани.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Мммм,много любимо,включая и с булгур,и аз го харесвам и смесвам с ориз,Тили!
ОтговорИзтриванеОх,как ще дочакам обяда сега се пита в задачата :) ?
Прегръдки!
Роси, и аз не дочаках обяда, а ги опитах веднага, но изстинали по ми допадат /поне сега, по време на горещините/ :)
ИзтриванеА в комбинация с ориз не съм опитвала и то не заради друго, а защото съм фен на бланширания ориз и той се сварява доста по-бавно от булгура, който ползвам в момента. Но идеята ми харесва и все ще измисля нещо :) Благодаря ти !
Поздрави!
Не съм опитвала булгур с друго, освен с агнешко. Ще ме провокираш да го направя най-сетне :)) Много вкусни изглеждат чушките!
ОтговорИзтриванеПепа, време е да пробваш :) Аз ползвам булгура къде ли не - в кюфтета, сарми, със сини сливи, баница, със зеленчуци. Някои от рецептите съм качила в блога, на други още не им е дошло времето :)
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Много апетитно изглеждат, tillia! Още не съм опитвала булгур в ястие, а се каня от доста време. Ще ме убедиш с всичките тези твои красоти и вкусотии :)) Поздрави и прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеСнежи, хайде де! И ти си по експериментите! Ще се радвам, ако мога да те убедя :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен, мила!
Леле какви апетитни снимки, добре, че съм яла! Много обичам булгура а с пиперките става много вкусно. Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мария! Първоначалната идея беше да напълня тиквичка, патладжан и чушки. Но така се получи, че останаха само чушките и не съжалявам.В съчетание с доматения сос бяха много вкусни !
ИзтриванеПриятни почивни дни!
Ей такива, ама почти същите съм правила, само без кайма и пак са чудни!
ОтговорИзтриванеИ у нас булгурът се намести трайно и пробвам различни варианти!
ЧУшките са чудесни!
Мъхче, права си - и постни са много хубави и ги предпочитам. Но трябваше да използвам каймата, реших да пробвам и се получи добре :)
ИзтриванеПриятна почивка!