От няколко години на село садим по малко дини и пъпеши. Но все така се случва, че когато започнат да зреят, все някой от семейството е на почивка и ме затрупват с продукция. Хайде дините издържат, но пъпешите бързо привличат винарките :). Колкото и да съм на „пъпешова диета”, ми омръзва. Почвам да раздавам на комшии, приятели и познати :), само и само да се отърва. И така започнах да правя конфитюр , по-скоро нещо средно между конфитюр и мармалад. Първоначално по вариант 1, а тази година експериментирах по вариант 2 и 3 и отделно с подсладител.
Продукти
2 кг почистен от кората и семето пъпеш
1 кг захар
300 мл вода
1 ч. л. лимонена киселина
Приготвяне
Пъпешът е желателно да е узрял, но с твърда месеста част. Измива се, изчиства се от семената, обелва се и се нарязва на парченца. Слага се в дълбока тава.
Правя го в 3 варианта:
- От захарта и водата се сварява сироп, в който се пускат пъпешовите парченца. Вари се до готовност докато сиропът се сгъсти (капка, капната върху порцеланова чиния, след като поизстине, да не се разлива) и 2 - 3 минути преди да се свали от огъня се добавя лимонената киселина и се разбърква.
- Поръсва се равномерно нарязания пъпеш със захарта. Оставя се 10 – 12 ч. да престои на хладно. Ако не се е отделило достатъчно количество сок, се прибавя 100 – 200 г вода и след това се вари. Добавя се лимонената киселина.
И в двата случая по време на варенето внимателно се отстранява образувалата се пяна.
- Печен на фурна – подготвя се като вариант 2, но се пече, първоначално в силна фурна и след като заври се намалява на умерена. Обикновено не добавям вода, защото нашите пъпеши са „водни”.
Докато е топъл се насипва в бурканчета, които се затварят с капачки и се стерилизират 5 минути. Веднага се обръщат с капачките надолу и се оставят 24 часа.
Може и да не се стерилизира. По правило, конфитюрът се насипва горещ в сухи, затоплени бурканчета, които се затварят с капачките и се обръщат. Но така съм свикнала - за по-голяма сигурност. Не съм майстор на сладката - или ще оставя по-рядко, или ще сгъстя :). Затова предпочитам да го оставя по-рядко /то се сгъстява като изстине/. Освен това обикновено намалявам количеството на захарта от даденото в рецептата, защото не обичам толкова сладко. Всичко това ме е накарало да стерилизирам сладка, конфитюри, мармалади.
Чудесен е, представям си го върху току-що направени палачинки! :) Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеДани и аз го използвям за намазване на палачинки, но и за мекици, бухти, в кекс, ако е по рядък - като топинг. Въобще ми върши доста работа :)
ИзтриванеЛек ден !
Лелеее,сигурно ухае невероятно това сладко!Аз обожавам пъпеш,но все суров го хапвам,за зимата обаче това е едно съкровище от летен аромат!
ОтговорИзтриванеЛека нощ,Тили!
Роси, наистина е много ароматен и си заслужава направата :)
ОтговорИзтриванеПриятна и дано вече прохладна нощ!
Да се похваля, че и тази година направихме конфитюра. Запекохме го във фурната и стана доста по-гъст в сравнение с предишните партиди :) Ароматизиран с няколко листенца индрише става още по-уханен и апетитен. :)
ОтговорИзтриванеХубав ден, Инче! :)
Светли,много се радвам, че си направила конфитюра, явно ви харесва :) Печен го направих за първи път през тази година и на мен също повече ми харесва, а и избегнах обичайното пръскане накрая на варенето:):):)
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
Страхотна идея!!! Благодаря ти!Дори и не съм се сещала, че мога да направя сладко от пъпеш:)
ОтговорИзтриванеДиана, то и аз не знаех, но като ме затрупаха с продукция, трябваше нещо да се предприеме :):):)
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни!
здравей
ОтговорИзтриванемного оригинално,а предполагам ароматно!
поздрави и хубав предстоящ ден
Мария
Благодаря, Мария! Наистина конфитюрът е много ароматен.
ОтговорИзтриванеЛек и спорен ден!
Здравейте!!!Кой Вариант е по-сполучлив-1 или 2??И в какво се състои това стерилизиране??
ОтговорИзтриванеИ двата варианта са сполучливи. Няма "ПО-". Специално на мен ми е по-удобен втория вариант, защото си подготвям всичко вечерта и на сутринта варя.
ИзтриванеОтносно стерилизирането - както се стерилизират буркани. Напълнените и затворени с капачки бурканчета поставям в съд с топла вода, която да ги покрие около 1,5 - 2 см. Слагам го на огъня и като водата заври варя 5 минути. Изваждам бурканчетата, обръщам ги с капачките надолу и оставям така докато изстинат напълно. Тогава ги прибирам за съхранение.
Надявам си да съм била полезна!
Благодаря за отговора,бяхте ми изключително полезна,защото изобщо не бях наясно какво е стерилизиране :)
ОтговорИзтриванеРадвам се че съм ви била полезна!
ИзтриванеПоздрави!
Благодаря за изчерпателна информация. Много ми беше полезна.
ОтговорИзтриванеМного се радвам! :)
ИзтриванеМили момичета, като са толкова ароматни пъпешите защо е нужно да се ароматизира сладкото с ванилия, индрише и т. н. т.?
ОтговорИзтриванеНе всички пъпеши са ароматни. А и добавсата на индрише не е задължителна. Тя е по желание.
Изтриване