вторник, 7 август 2012 г.

Конфитюр от пъпеш


От няколко години на село садим по малко дини и пъпеши. Но все така се случва, че когато започнат да зреят, все някой от семейството е на почивка и ме затрупват с продукция. Хайде дините издържат, но пъпешите бързо привличат винарките :). Колкото и да съм на „пъпешова диета”, ми омръзва. Почвам да раздавам на комшии, приятели и познати :), само и само да се отърва. И така започнах да правя конфитюр , по-скоро нещо средно между конфитюр и мармалад. Първоначално по вариант 1, а тази година експериментирах по вариант 2 и 3 и отделно с подсладител.

Продукти 

2 кг почистен от кората и семето пъпеш
1 кг захар
300 мл вода
1 ч. л.  лимонена киселина

Приготвяне

Пъпешът е желателно  да е узрял, но с твърда месеста част. Измива се, изчиства се от семената, обелва се и се нарязва на парченца. Слага се в дълбока тава.
Правя го в 3 варианта:
  1. От захарта и водата се сварява сироп, в който се пускат пъпешовите парченца. Вари се до готовност докато сиропът се сгъсти (капка, капната върху порцеланова чиния, след като поизстине, да не се разлива) и 2 - 3 минути преди да се свали от огъня се добавя лимонената киселина и се разбърква.



  1. Поръсва се равномерно нарязания пъпеш със захарта. Оставя се  10 – 12  ч. да престои на  хладно. Ако не се е отделило достатъчно количество сок, се прибавя 100 – 200 г вода и след това се вари. Добавя се лимонената киселина.



И в двата случая по време на варенето внимателно се отстранява образувалата се пяна.

  1. Печен на фурна – подготвя се като вариант 2, но се пече, първоначално в силна фурна и след като заври се намалява на умерена. Обикновено не добавям вода, защото нашите пъпеши са „водни”.
Печен на фурна

Печен на фурна

По желание, за  аромат, се прибавят листенца индрише.

Докато е  топъл се насипва  в бурканчета, които се затварят с капачки и се стерилизират 5 минути. Веднага се обръщат с капачките надолу и се оставят 24 часа.

Може и да не се стерилизира. По правило, конфитюрът се насипва горещ в сухи, затоплени бурканчета, които се затварят  с капачките и се обръщат. Но така съм свикнала - за по-голяма сигурност. Не съм майстор на сладката - или ще оставя по-рядко, или ще сгъстя :). Затова предпочитам да го оставя  по-рядко /то се сгъстява като изстине/. Освен това обикновено намалявам количеството на захарта от даденото в рецептата, защото не обичам толкова сладко. Всичко това ме е накарало да стерилизирам сладка, конфитюри, мармалади.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

18 коментара:

  1. Чудесен е, представям си го върху току-що направени палачинки! :) Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани и аз го използвям за намазване на палачинки, но и за мекици, бухти, в кекс, ако е по рядък - като топинг. Въобще ми върши доста работа :)
      Лек ден !

      Изтриване
  2. Лелеее,сигурно ухае невероятно това сладко!Аз обожавам пъпеш,но все суров го хапвам,за зимата обаче това е едно съкровище от летен аромат!
    Лека нощ,Тили!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, наистина е много ароматен и си заслужава направата :)
    Приятна и дано вече прохладна нощ!

    ОтговорИзтриване
  4. Да се похваля, че и тази година направихме конфитюра. Запекохме го във фурната и стана доста по-гъст в сравнение с предишните партиди :) Ароматизиран с няколко листенца индрише става още по-уханен и апетитен. :)
    Хубав ден, Инче! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Светли,много се радвам, че си направила конфитюра, явно ви харесва :) Печен го направих за първи път през тази година и на мен също повече ми харесва, а и избегнах обичайното пръскане накрая на варенето:):):)
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна идея!!! Благодаря ти!Дори и не съм се сещала, че мога да направя сладко от пъпеш:)

    ОтговорИзтриване
  7. Диана, то и аз не знаех, но като ме затрупаха с продукция, трябваше нещо да се предприеме :):):)
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. здравей
    много оригинално,а предполагам ароматно!
    поздрави и хубав предстоящ ден
    Мария

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Мария! Наистина конфитюрът е много ароматен.
    Лек и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте!!!Кой Вариант е по-сполучлив-1 или 2??И в какво се състои това стерилизиране??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И двата варианта са сполучливи. Няма "ПО-". Специално на мен ми е по-удобен втория вариант, защото си подготвям всичко вечерта и на сутринта варя.
      Относно стерилизирането - както се стерилизират буркани. Напълнените и затворени с капачки бурканчета поставям в съд с топла вода, която да ги покрие около 1,5 - 2 см. Слагам го на огъня и като водата заври варя 5 минути. Изваждам бурканчетата, обръщам ги с капачките надолу и оставям така докато изстинат напълно. Тогава ги прибирам за съхранение.
      Надявам си да съм била полезна!

      Изтриване
  11. Благодаря за отговора,бяхте ми изключително полезна,защото изобщо не бях наясно какво е стерилизиране :)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за изчерпателна информация. Много ми беше полезна.

    ОтговорИзтриване
  13. Мили момичета, като са толкова ароматни пъпешите защо е нужно да се ароматизира сладкото с ванилия, индрише и т. н. т.?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не всички пъпеши са ароматни. А и добавсата на индрише не е задължителна. Тя е по желание.

      Изтриване