Освен
че е постен, това е кекс от категорията на тези, при които смесваш продуктите и
готово. Много
добра структура на тестото - умерено
влажна и не тежка.
Оригиналната
рецепта е за шоколадов кекс. Такъв беше и първият кекс, който направих. След това
реших да пробвам с плодове и нашарен.
Мисля още да експериментирам, защото наистина си заслужава, особено по време на
пости.
Продуктите
са за малки форми – кръгли с диаметър около 18 см и правоъгълни - 22 см /9 см. Чашата
е от 200 мл.
Продукти за
какаовия кекс
1,5
ч. ч. брашно (200 г)
3
с. л. какао на прах
1
чаена лъжичка сода за хляб
щипка сол
щипка сол
1/4
чаша олио
1 чаша кристална захар (200 г)
1 чаша кристална захар (200 г)
0,5
ч. л. разтворимо кафе
1
чаша хладка вода (200 мл)
1 ч. л. лимонов сок или бял оцет
1 ч. л. лимонов сок или бял оцет
1 ванилия
Приготвяне
Смесват
се сухите продукти – брашното, какаото, содата и солта. Пресяват се, за да няма
бучки.
Смесва
се олиото, захарта, разтворимото кафе, водата и лимоновия сок. Разбива се с
миксер до пълното разтваряне на захарта. (Най-добре е да се ползва по-дълбок и тесен
съд, защото количеството на продуктите е малко и доста пръска). Прибавя се и
ванилията.
Двете
смеси се съединяват и се разбиват до еднородна маса.
В
зависимост каква форма ще се ползва, или се слага хартия за печене, или се
намаслява и поръсва с брашно. Излива се кексовата смес и се пече в
предварително загрята умерена фурна около 45 минути.
При
мен загрях фурната на 170 градуса, оставих включено само долното нагряване и
поставих кексовата форма. След като
кексът се надигна, след 30 минути, включих и горното нагряване. След 15 минути
беше готов.
Оставя
се върху скара да изстине напълно.
Продуктите
за другите два кекса – давам само разликата:
Брашно
– 1,5 ч. ч + 3 с. л.; Без какаото и разтворимото кафе.
За
кекса с нашарване
– отделя се малко от готовото кексово тесто и се смесва с 1 пълна ч. л. какао.
Във формата се налива половината бяло тесто, след това какаото и отгоре
останалата половина бяло тесто.
За
кекса със сухите плодове – към готовото тесто се прибавя половин чаша
сухи плодове и ядки по избор (стафиди, кайсии, фурми, червени боровинки, смокини и пр.),
смесени с 1 ч. л. брашно.
Винаги има интересни предложения при теб, Тилия.
ОтговорИзтриванеЕдно тесто - три кекса...чудесна е идеята ти да ги обединиш,
страхотна комбинация от вкусове, различни аромати и красива визия,
благодаря, и за цялата серия нови постни рецепти.
Сърдечни поздрави, вдъхновени и щастливи празници!
Диана, благодаря за милите думи и оценка!
ИзтриванеХубави празници!
Рецептите ти винаги са интересни и различни.
ОтговорИзтриванеПрекрасни Коледни празници ти желая!
Благодаря, Габи!
ИзтриванеВесело посрещане на Коледата с чудесните ти предложения за украса!
Аз съм първа на шоколадовия, но и останалите са супер!
ОтговорИзтриванеОще един шокохолик! И у дома си имам такъв. Да ти е сладко, Траянче!
ИзтриванеВесели празници!
Тили,
ОтговорИзтриваненепременно ще изпробвам рецептите, и трите варианта са чудесни.Много лесни и бързи.Прекрасно изглеждат и чудесно се вписват в постните дни на годината.
Поздрави и весели и благословени празници !
Благодаря, Елена! Имам още идеи в главата си, дано да мога да ги изпълня! :)
ИзтриванеПриятно прекарване на празниците!
Честита Коледа, Тили!
ОтговорИзтриванеБъзи здрава и усмихната!
Благодаря, Веси!
ИзтриванеЧестита да е и на вас. Здраве и благоденствие пожелавам на семейството ти!