Страници

петък, 23 декември 2016 г.

Постен кекс в 3 варианта- какаов, шарен и със сухи плодове и ядки



Освен че е постен, това е кекс от категорията на тези, при които смесваш продуктите и готово. Много добра структура на тестото  - умерено влажна и  не тежка.

Оригиналната рецепта е за шоколадов кекс. Такъв беше и първият кекс, който направих. След това реших да пробвам  с плодове и нашарен. Мисля още да експериментирам, защото наистина си заслужава, особено по време на пости.
Продуктите са за малки форми – кръгли с диаметър около 18 см и правоъгълни - 22 см /9 см. Чашата е от 200 мл.



Продукти за какаовия кекс
1,5 ч. ч. брашно (200 г)
3 с. л. какао на прах 
1 чаена лъжичка сода за хляб
щипка сол

1/4 чаша олио
1 чаша кристална захар  (200 г)
0,5 ч. л. разтворимо кафе
1 чаша хладка вода  (200 мл)
1 ч. л. лимонов сок или бял оцет

1 ванилия

Приготвяне
Смесват се сухите продукти – брашното, какаото, содата и солта. Пресяват се, за да няма бучки.
Смесва се олиото, захарта, разтворимото кафе, водата и лимоновия сок. Разбива се с миксер до пълното разтваряне на захарта. (Най-добре е да се ползва по-дълбок и тесен съд, защото количеството на продуктите е малко и доста пръска). Прибавя се и ванилията.
Двете смеси се съединяват и се разбиват до еднородна маса.
В зависимост каква форма ще се ползва, или се слага хартия за печене, или се намаслява и поръсва с брашно. Излива се кексовата смес и се пече в предварително загрята умерена фурна около 45 минути.
При мен загрях фурната на 170 градуса, оставих включено само долното нагряване и поставих  кексовата форма. След като кексът се надигна, след 30 минути, включих и горното нагряване. След 15 минути беше готов.
Оставя се върху скара да изстине напълно.


 Продуктите за другите два кекса – давам само разликата:
Брашно – 1,5 ч. ч + 3 с. л.; Без какаото и разтворимото кафе.
За кекса с нашарване – отделя се малко от готовото кексово тесто и се смесва с 1 пълна ч. л. какао. Във формата се налива половината бяло тесто, след това какаото и отгоре останалата половина бяло тесто.

За кекса със сухите плодове към готовото тесто се прибавя половин чаша сухи плодове и ядки по избор (стафиди, кайсии, фурми, червени боровинки, смокини и пр.), смесени с 1 ч. л. брашно. 



Източник

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

10 коментара:

  1. Винаги има интересни предложения при теб, Тилия.
    Едно тесто - три кекса...чудесна е идеята ти да ги обединиш,
    страхотна комбинация от вкусове, различни аромати и красива визия,
    благодаря, и за цялата серия нови постни рецепти.
    Сърдечни поздрави, вдъхновени и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, благодаря за милите думи и оценка!
      Хубави празници!

      Изтриване
  2. Рецептите ти винаги са интересни и различни.
    Прекрасни Коледни празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи!
      Весело посрещане на Коледата с чудесните ти предложения за украса!

      Изтриване
  3. Аз съм първа на шоколадовия, но и останалите са супер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още един шокохолик! И у дома си имам такъв. Да ти е сладко, Траянче!
      Весели празници!

      Изтриване
  4. Тили,
    непременно ще изпробвам рецептите, и трите варианта са чудесни.Много лесни и бързи.Прекрасно изглеждат и чудесно се вписват в постните дни на годината.
    Поздрави и весели и благословени празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена! Имам още идеи в главата си, дано да мога да ги изпълня! :)
      Приятно прекарване на празниците!

      Изтриване
  5. Честита Коледа, Тили!
    Бъзи здрава и усмихната!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси!
      Честита да е и на вас. Здраве и благоденствие пожелавам на семейството ти!

      Изтриване