Още
една разновидност на печената тиква. Харесва ни това смесване на вкусове и
аромати.
Продукти
500 г тиква
300 г плод (ябълка;
круша; дюля)
4 – 5 с. л. захар
1-2 с. л. олио
(може и без олио)
0,5 ч. ч. (100 мл) вода
1 ч. л. канела
по желание – орехови ядки
Приготвяне
Към тиквата може да се добави само един вид
плод. С трите става най-вкусно и ароматно.
Тиквата, ябълката, крушата се обелват и
нарязват на кубчета. Дюлята се рендосва на едро ренде. Поставят се в тавичка с
размери 27 см/17 см.
Поръсват се с канелата и захарта, олиото и се
добавя водата.
Пече се първоначално на 200 – 220 градуса С и като заври течността
се намалява на 180 градуса С.
Пече се докато плодовете омекнат и течността се изпари почти напълно .
Поднася се изстинала, поръсена с едро
нарязани орехови ядки (С ореховите ядки може да се поръси и преди да се сложи да
се пече) .
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудна тиква Тили.И аз я правя с много плодове, без добавка на мазнина.Става чудесна.
ОтговорИзтриванеПоздрави и Весели празници !
Приготвям я и без мазнина, с повече или по-малко захар, в зависимост от сладостта на плодовете; понякога без захар, а след това, при поднасяне, всеки си слага мед на вкус.
ИзтриванеХубави празници и на теб, Елена!