Едно
от традиционните ястия за Бъдни вечер са пълнените с ориз сухи червени чушки
или сарми.
От
доста години използвам тази плънка ,
тя ни е любима. Тази година по настояване на дъщерята, която в последно време
се запали по булгура, замених ориза с булгур. Станаха невероятно вкусни!
Продукти
8
бр. чушки (сушени, пресни или от туршия)
0,5
ч.ч. олио
2
- 3 глави кромид лук (или праз лук)
1
ч.ч. булгур (150/160 г)
сол
черен
пипер или друга подправка
по
50 г стафиди и орехи
Приготвяне
В
сгорещеното олио се задушава ситно нарязаният
лук. Прибавя се добре измитият и
изцеден булгур, стафидите и в
зависимост от това дали след това чушките ще се варят или пекат, съответно 1 ч.
ч. или 2 ч.ч. топла вода Подправя се със
сол и избраната подправка. Ври на тих огън, в похлупен съд, докато булгурът
поеме водата.
Прибавят
се едро счуканите орехи и сместа се разбърква добре.
С
нея се пълнят чушките (ако са сушени -
предварително накиснати, за да поомекнат) и се потопява отвора в брашно, за да
се запечата.
За
варианта варени - Подреждат се в тенджера и се покриват с чиния. Налива
се топла, подсолена вода почти да ги
покрие. Похлупва се с капак. След като заври водата, огънят се намалява и врат
до готовност на булгура.
За
варианта печени на фурна – нареждат се в тава, налива се малко (около 1
см) подсолена вода, отгоре се поливат с тънка струйка олио и се пекат в умерена
фурна, на 180 градуса С.
1
ч. ч. = 200 мл
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванепреди години си спомням моята баба правеше много ястия с булгур вместо с ориз.Оризът е бил по - скъп и затова основно се е използвал булгур.Винаги правя постните рецепти за Бъдни вечер като смес от ориз - към него добавям булгур, киноа, просо или елда.Но преди време правих постни зелеви сарми с булгур и сушени сливи.Много вкусно и много полезно е и твоето ястие.
Поздрави и Весели празници !
Елена,такива сарми и аз правя. Въобще ястията с булгур много ми харесват, а пък сега, след като и дъщерята се присъедини, пак ще експериментирам. Като си погледнах каталога, имам 15 рецепти с булгур.
ИзтриванеВесело посрещане на Новата година!
Светли коледни празници и весело посрещане на 2017 г,Тили!
ОтговорИзтриванеЗдраве,късмет и благополучие ти желая
Благодаря, Миме! Весело посрещане и на вас, да сте живи, здрави и много щастливи!
Изтриване