Страници

сряда, 15 февруари 2017 г.

Месо с майонезена заливка - „под шуба”




Тези лесни  и в много варианти рецепти от руската кухня за месо, риба или зеленчуци „под шуба”, бяха по едно време доста разпространени. И наистина се получават вкусни, сочни ястия, с крехки меса.
Това е един от вариантите.


Продукти
8 бр. пържоли (свинско, агнешко, телешко, пилешко месо)
300 г гъби или картофи (или двата продукта)
3 глави лук
100 г твърдо сирене или кашкавал
200-250 г майонеза
сол, черен пипер (подправка по избор)
олио за намазване на тавата

Приготвяне
Нарязаните на около 1,5 см дебелина пържоли  се начукват леко с чукче, подправят със сол и черен пипер или избраната подправка.
Лукът, картофите и гъбите се нарязват на кръгчета.
В намазнена тава плътно се подреждат овкусените пържоли, отгоре се поръсват с лука и гъбите или се нарежда пласт от картофите. Равномерно се разнася майонезата.
Първоначално се пече при по-силна фурна - 200 градуса С, докато заври, след това температурата се намалява на 170-180 градуса С.  
Когато месото е готово, се поръсва с рендосания на едро кашкавал (сирене)  и се допича още няколко минути до получаването на златиста коричка
Ястието може да се опече и поднесе и в индивидуални съдове.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара: