Страници

неделя, 12 февруари 2017 г.

Ябълкова торта с бисквити




Тази торта съм я записала още 2009 г като „Лятна ябълкова торта с бисквити” на Карла Рахал. Същата е като нашумялата в последно време торта на Тереза Маринова в предаването „Черешката на тортата”.


Продукти
4 – 5 броя ябълки (700 – 800 г)
400 г заквасена сметана
20 г масло за намазване на формата
250-300 г какаови бисквити 
1 ч.ч. захар – 200 г (или на вкус)
1 ч.л. канела

Приготвяне
Заквасената сметана се сипва в купа и се разбърква с  половината количество захар. Оставя се в хладилника.
Дъното на форма за торта се намазва с маслото и се покрива с пласт бисквити. Ако има празни места, се поръсват с натрошени бисквити така, че дъното да бъде плътно покрито.
Ябълките се обелват, почистват и настъргват на едро ренде. Поръсват се с канелата и половина от захарта и се разбъркват добре. По желание може да се добавят едро нарязани орехови ядки.
Върху бисквитите се нанася плътен пласт от половината ябълките. Върху него – пласт от половината сметана. Отново се редят по един пласт бисквити, настъргани ябълки и сметана.
Повърхността се заглажда и тортата се оставя да престои в хладилник 24 часа.
Украсата – плод на фантазията на кулинара и налични продукти. :)








- В зависимост в каква форма е направена тортата, се реже на триъгълни или правоъгълни парчета;

- Продуктите са за кръгла форма с d 24 см или както аз съм използвала последния път – правоъгълна форма с размери 27/16/4,5 см. и правоъгълни бисквити.
- Не е задължително бисквитите да са какаови; използвала съм и бели.
 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

8 коментара:

  1. Много сочна е тази торта, Ина! И страхотно парче :) Дръпвам си чинийката, докато друг не е минал от тук.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дръпвай без да се притесняваш! :)
      Така е, Пепа - сочна и много спорна. Внукът я нападна още преди да я снимам, едва успях да отрежа 1 парче! :) :) :)
      Спорна да е новата седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Тили,
    да , тази торта като че ли е същата като тортата на Тереза Маринова.Но е много красива и сочна.Великолепен , лесен и бърз десерт.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, затова се е и запазила тази рецепта, защото е лесна за приготвяне, с възможност за импровизации и в резултат - вкусен десерт!
      Спорен нов ден!

      Изтриване
  3. Изглежда много вкусно и комбинацията на продукти е добра. Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Комбинацията наистина е подходяща за една свежа тортичка! :)
      Поздрави!

      Изтриване