Гарнитура
с приятен аромат и вкус от виетнамската (азиатската) кухня.
Продукти
350
г сварен ориз (дългозърнест)
150
г пилешки гърди (около ½ пеперуда)
35
г кромид лук (0,5 средно голяма глава)
3
– 4 скилидки чесън
20
г моркови (1 малък морков)
20
г пресен лук (1 стрък)
10-15
г чушка чили (или на вкус)
2
яйца
¼
ч. л. куркума
½
ч. л. чесън на прах
½
ч. л. смлян кориандър
сол
и черен пипер на вкус
3
- 4 с. л. олио
Приготвяне
Рецептата
е с оригиналните продукти. Допълнила съм
за съответните промени.
За
приготвянето на гарнитурата използвах бланширан ориз. От опита, който направих,
се оказа че за 350 г сварен ориз, са необходими 80 – 90 г суров.
Оризът
се измива в няколко води. Изсипва се във вряща, подсолена вода.
Съотношението
зависи от ориза, който се използва. При мен - 1:3,5.
След
като заври, съдът се похлупва и ври на тих огън докато се свари и поеме водата –
при мен от 9 степени на 3-та или 2-ра степен.
Цялото
парче пилешко месо се подсушава и запържва от двете страни в 1 с. л. олио за 5 – 7 минути.
Слага се капак и се задушава до готовност. Използвах тефлонов съд. Готовото месо се
прехвърля в чиния и с помощта на 2 вилици се разкъсва на тънки влакна.
Нарязания
лук и скилидките чесън (в оригиналната рецепта и малко от чили чушката) се
скълцват в хаванче на каша с малко сол. Тази смес се запържва леко в 2 - 3 с.
л. сгорещено олио. Прибавя се рендосания на едро ренде морков. Докато се
запържват на тих огън, се разбива 1 яйце. В тигана се отместват зеленчуците на
една страна и в освободената част се изсипва яйцето. Бързо се разбърква и като
започне да се стяга, се смесва със зеленчуците.
Добавя
се пилешкото месо и се разбърква.
Добавя
се сварения ориз. Цялата смес се разбърква хубаво. Опитва се на сол. Добавят се
подправките (понеже нямах чушка чили, тук добавих 0,5 ч. л. лют червен пипер), ако е необходимо 1–2 ч. л. вода. Непрекъснато се разбърква на
тих огън още няколко минути. Накрая се прибавя ситно нарязания зелен лук, като се
оставя малко за украса.
В
купа се разбива второто яйце. Добавя се сол и черен пипер. Изсипва се в загрят тиган с
1 ч. л. олио да се получи тънък омлет. Изпържва се от едната страна и започва
да се навива на руло (като палачинка). Прехвърля се върху дъска и се нарязва на
ленти с ширина 1 см.
Оризът
се изсипва в чиния (плато). Отгоре се разхвърлят лентите от омлета, поръсва се
със зелен лук и за цвят – тънки кръгчета
от чушката чили. Използвах ленти от червена чушка.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Харесва ми!
ОтговорИзтриванеВкусно и засищащо е, Веси!
ИзтриванеПоздрави!