След
Свински врат с праз лук и сушени кайсии още едно сполучливо съчетание на месо, сушени плодове и подправки, в резултат
на което се получава сочно месо с много вкусен, пикантен, гъст сос.
Продукти
700-800
г пилешко месо (гърди или бутчета)
150
г сушени кайсии
2
с. л. стафиди
2
глави лук
4
с. л. олио
1 - 2 ч. ч. чаши пилешки бульон (вода)
розмарин
канела
къри
сос Табаско, друг лют сос или лют червен пипер
сол
черен пипер
Приготвяне
Кайсиите
и стафидите се заливат с малко топла вода и се оставят да поомекнат (ако е
необходимо), докато се приготвят другите
продукти.
Месото
се измива и подсушава. Ако се ползват пилешки гърди може да се оставят цели или
да се нарежат на ивици, като тогава времето за готвене се съкращава. Запържва се
под капак до зачервяване в 2 с. л. олио. Посолява се и се изважда.
В
същият съд се добавят останалите 2 с. л. олио и се запържва лука, нарязан на
полумесеци или на кръгчета.
Месото
се връща при лука, прибавя се топъл бульон или вода (но в никакъв случай разтвор от готовите бульони! - те ще предадат съвсем
друг вкус на ястието) и подправките в количества на вкус.
От
накиснатите кайсии 4 бр. се оставят цели (за украса - по 1 на порция), няколко
се нарязват на тънки ивици, останалите много на ситно. Добавят се заедно със
стафидите и водата, в която са киснали.
След
като ястието заври, огънят се намалява и се оставя да къкри докато се свари
месото (ако се ползват пилешки гърди по-малко време и затова се добавя по-малко
вода, ако се ползват бутчета – повече) и се обединят всички аромати и вкусове.
Сервира се горещо, като
подходяща гарнитура са ориз; кус-кус; арпа фиде (орзо) или друга
паста.
По
идея от източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много ме изкушаваш с това ястие Инче, ще го пробвам задължително! Разликата ще е само в месото - пилето ще е домашно!
ОтговорИзтриванеЕ,какво по-добро от това! :) Има ли нещо по-вкусно от домашното?!
ИзтриванеПрегръдка, Маги!
Обичам тези комбинации и съм сигурна, че е много вкусно, Инче!
ОтговорИзтриванеДани, щом обичаш комбинацията сладко-солено, сигурна съм че ще ти хареса! :)
ИзтриванеХубава вечер!
za vsichki podpravki, kato rozmarin, tabasko, kanela, i t.n. ne se spomenava v receptata koga se pribavyt.????
ОтговорИзтриванеВалентина, ето тук съм написала - "Месото се връща при лука, прибавя се топъл бульон или вода (но в никакъв случай разтвор от готовите бульони! - те ще предадат съвсем друг вкус на ястието) и ПОДПРАВКИТЕ В КОЛИЧЕСТВА НА ВКУС."
ИзтриванеУ дома например, розмаринът не се харесва много и съм го добавила само като украса. Друг не обича канела; трети не може да яде люто и т.н. Затова винаги подправките в едно ястие като вид и количество са на вкус.
Поздрави!
Blagodarya,az veche go sgotvih.GOLYAMA VKUSOTIYA.Da si jiva y zdrava.
ИзтриванеМного се радвам, Валентина! Това е най-важното - да ви е вкусно! :)
ИзтриванеПриятна съботна вечер!