Страници

неделя, 26 февруари 2017 г.

Пиле, задушено в сметаново-лучен сос (Гедлибже)






Просто и засищащо  ястие от кабардино-балкарската кухня, с изключително вкусен сос от запържен лук и сметана.

Продукти
800 г пиле
3 глави лук    
2 скилидки чесън 
200 мл готварска сметана  
30 мл олио     
сол
сухи подправки на вкус – къри; червен пипер; черен пипер;
зелени подправки
пилешки бульон (вода)

Приготвяне
Пилето се нарязва на порции (или се ползват еднакви части от пилето, за предпочитане бутчета).
Месото се измива, подсушава, посолява и запържва  от всички страни в много малко мазнина, покрито с капак. За предпочитане е да се използва тефлонов или керамичен съд.
След като се запържи се добавя 1 чаша топъл пилешки бульон или вода и се оставя да ври на  слаб огън до готовност.
Докато месото се задушава, се приготвя сосът. Нарязва се лука на полумесеци и се запържва в  олиото до златисто. Накрая се прибавя нарязания на кръгчета чесън за 1 минута. Всичко се пасира(по желание).
Прибавя се сметаната и сухите подправки и се разбърква.  
Сосът се добавя към готовото месо и ястието се оставя да ври 10-15 минути, като се пробва на сол.
Ако е много гъсто, може да се добави малко горещ бульон (вода) до желаната гъстота.
Ястието се поднася поръсено със ситно нарязани пресни подправки и с качамак (по оригинала) .


Варианти
– да се поднесе с паста; ориз; булгур; елда; (и естествено сосът е чудесен да се топи с хляб! )
- да се ползва сварено или печено месо (диетичен вариант);
- количеството на сметаната  да се увеличи;


 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар