Страници

сряда, 29 март 2017 г.

Яхния от праз лук




Обикновена и много лесна рецепта за яхния, подходяща за тези, които постят, както и за тези, които обичат готвен лук.

Продукти 
5 стръка праз
4 бр. домати от консерва ( 1 с. л. доматено пюре)
5 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
сол
1 с.л. препечено брашно


Приготвяне
Изчистеният и измит праз лук се нарязва по диагонал на парчета с дължина 3-4 см и се задушава в сгорещеното олио.
След като омекне се добавят ситно нарязаните домати (или доматеното пюре, размито в малко вода).
Задушаването продължава, докато се поизпари течността от доматите (или докато пюрето стане сипкаво).
Поръсва се с червения пипер, разбърква се  и след около 1 минута се добавя малко гореща вода и сол.
Ври на тих огън няколко минути.
Добавя се размитото в малко вода препечено брашно и ври още 5 минути, да се посгъсти яхнията.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

10 коментара:

  1. Тили,
    обичам твоят блог поради простичките и вкусни рецепти, които предлагаш.Моята баба навремето правеше подобна яхния, постна, обаче много вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена! Постно не значи безвкусно, но ти най-добре знаеш това! :)
      Лека вечер!

      Изтриване
  2. Голяма вкусотия, Тили! Само за топъл хляб за топене :) Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доста хлебец отива! :)
      Благодаря ти и приятна вечер, Люси!

      Изтриване
  3. Много обичам и аз такава яхния, Тили, подсети ме - ще си приготвя.
    Обикновено я правя с пиле, но и постна ще да е вкусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, правя я и със сини сливи; с ориз; с ориз и маслини; с картофи; е, и с месце понякога, но и без месо е много вкусна. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. само един дафинов лист й добавям, иначе точно такава я правя и е супер ястие зимата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дафиновият лист е нещо ново за мен. Ще опитам. Благодаря че споделихте. :)

      Изтриване
  5. Това с нарязването по диагонал не ми стана много ясно. Да не би автора да е имал предвид, нарязване на стръковете косо на надлъжната ос на стръковете праз лук. Формата на късчетата праз лук едва ли ще повлияе на вкуса на ястието.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Естествено че начина на нарязване на лука няма да се отрази на вкуса. :) Просто на нас така ни по-харесва.

      Изтриване