Това
е вариант на Käsekuchen (Кезекухен), като в изварената плънка са подредени
шоколадови бисквити тип сандвич с
ванилов крем, които правят този чийзкейк интересен на вкус и ефектен при
разрязване.
С
този десерт отбелязвам 5-та годишнина от
създаването на блога, с благодарност към
всички , които са го посетили, коментирали или ползвали рецепти от него! Благодаря
за добрите думи, вниманието, подкрепата, насърчението!
Продукти
Основа
240
г бисквити Petit beurre
150
г масло
3 с.
л. какао Dr. Oetker
галета
Крем
500
безсолна извара
200
г сметана (течна или заквасена)
130
г захар
3 бр. яйца
40
г пудинг ванилия на Dr.
Oetker
2
ванилии
140
г кръгли шоколадови бисквити тип
сандвич, с ванилов крем
Шоколадова глазура
100
г шоколад кувертюр
100
г течна сметана
За украса
Филирани
бадеми; кокосови стърготини
Приготвяне
Дъното
и стената на форма с подвижно дъно и диаметър 25 см се намазват с
масло и обилно поръсват с галета.
Бисквитите
за основата се смилат на трохи в чопър (блендер), заедно с какаото. Смесват се много
добре с омекналото на стайна температура масло.
Бисквитената
смес се разстила на равномерен, плътен пласт във формата, като се оформя и
невисок ръб (борд) по стената. Формата
се оставя в хладилника.
Изварата
се разбива на крем със захарта. Един по
един се прибавят жълтъците и след като напълно се усвоят от сместа - ванилията,
пудинга и сметаната.
Белтъците
се разбиват на гъст сняг. Прибавят се на 2 – 3 пъти, като внимателно се
разбърква с шпатула в посока отгоре надолу.
Изважда
се формата от хладилника. Половината от получената смес се разстила
върху бисквитената основа. Отгоре с леко притискане се подреждат кръглите
бисквити. Върху тях внимателно се изсипва останалата половина от изварената
смес и се заравнява повърхността.
От тук натам стриктно следвах указанията
на Петя Аргирова за печене на Käsekuchen.
Пече се в предварителна загрята на 150 градуса С фурна.
30
минути след началото на печенето, сладкишът за кратко време се изважда от
фурната и само с върха (не повече от 0,5 см) на ножче се отделя крема от стената на формата. Това се
прави, за да се избегне (или поне
намали) напукването в средата на сладкиша.
Печенето
на чийзкейка продължава точно 90 минути, до леко тъмно-златист цвят. Не се прави проверка с дървен шиш.
(Аз
го пекох 85 минути и оставих 5 минути в изключената фурна, която през това
време все още поддържа необходимата температура).
Открехва
се вратата на фурната и след около 5 минути се отваря цялата врата. След около
още 5-10 минути формата се изважда от
фурната и се поставя върху скара, да поизстине.
Сладкишът
внимателно се отделя от стената с нож и се маха обръча. Оставя се напълно да
изстине, за да стегне.
За
глазурата - сметаната (използвах течна готварска сметана Hopla) се загрява почти до кипване (но да не кипне!) и се
изсипва върху начупения на парченца шоколад. Разбърква се, докато шоколадът се
разтопи и сместа се сгъсти.
С охладената глазура се полива отгоре напълно изстиналия чийзкейк. Украсява се
с филирани бадеми и кокосови стърготини.
1 ч. ч. = 200 г
По
идея от https://webspoon.ru/receipt/syrnik-s-shokoladnym-pechenem-v-multivarke
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Честита блогогодина, Инче!
ОтговорИзтриванеЧийзкейкът е много оригинален!
Бъди здрава и все така вдъхновена,
за да ни радваш с чудесните си рецепти!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеЧестити 5!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда чийзкейкът!
Поздрави!
Благодаря, Габи!
ИзтриванеЧестито Тили ! Чудесен чийзкейк :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кайти!
ИзтриванеСтрахотен десерт, като за празник, Тили!
ОтговорИзтриванеЧестита 5 годишнина на блога ти ...
знаеш, че съм фен на кулинарният ти свят -
благодаря за чудесните рецепти и идеи,
с пожелания за здраве и вдъхновени за още много х5!
Благодаря за пожеланията, Диана!
ИзтриванеТили,
ОтговорИзтриванетвоят блог присъства в блоговото пространство с интересни рецепти както от старата ни българска кухня, така и с чудесни и интересни кексове и десерти.Лично на мен много ми допада, защото изпълнението е не на последно място и лесно.Желая ти още много години да ни радваш с твои идейни кулинарни рецепти.Честито Благовещение на патерици ! Бъдете здрави и благословени !
Поздрави !
Благодаря за оценката и пожеланията, Елена!
ИзтриванеЧестита годишнина на един интересен и уважаван блог!
ОтговорИзтриванеИнче, с пожелание за още много хубави и различни рецепти!
Бъди здрава!
Поздрави! :)
Благодаря, Христинка!
ИзтриванеРазкошен е станал! Браво! Още много години рецепти и вдъхновение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! :)
ИзтриванеЧестита годишнина на блога ти , Инка ! С пожелание за все такива красиви и интересни рецепти !
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мира!
ИзтриванеОбичам чийзкейк 😃 Черпя се със парченце и те поздравявам Тили!
ОтговорИзтриванеЧестит празник на блогчето ти с пожелание за нестихващо вдъхновение и споделеност с всички нас 😘
Прегръщам те!
Благодаря, Дани! Да ти е сладко и гушни силно Роки от мен! :)
ИзтриванеКрасота и изящество!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Тили!
Със сигурност ще опитам тази рецепта!
Поздрави, мила!
Благодаря, Люси! Надявам се и на теб да ти хареса!
ИзтриванеПозцдрави!
Инче, още много пъти по 5 да отбелязваш в блога, с поредната чудесна рецепта.
ОтговорИзтриванеУча се от теб, не само в кулинарен, но и в чисто човешки смисъл, възхищавам се на ентусиазма и енергията ти, на младежкия ти дух!
Благодаря за добрите думи, Веси! :)
Изтриване