Страници

сряда, 22 март 2017 г.

Печена кайма със зеленчуци




Ястие от типа на „мързеливите” – смесваш всичко и слагаш да се пече. В резултат – вкусно ястие, с което и гости може да се посрещнат!
Тук е още един не по-малко вкусен вариант на печена кайма - Кайма на фурна с домати  .

Продукти
500 г кайма
1 яйце
1 глава лук
1  морков
магданоз
1-2 скилидки чесън
сол
черен пипер
0,5 ч. ч.  галета
0,5 ч. ч. грах и царевица (консерва или замразени)


За намазване
1 пълна ч. л. доматено пюре
1 пълна ч. л.  чили паста
1/4 чаша вода

1 с. л. масло

За украса
1  домат
2 тънки дълги зелени чушки (сиврия)

В купа се смесват каймата, яйцето, настъргания лук, настъргания на едро ренде морков, нарязания на ситно магданоз, пресования чесън, сол (ако каймата не е солена), черен пипер (аз заместих с кимион) и галетата. Сместа се омесва добре. Накрая се прибавя грахът и царевицата.
Добре покритият съд се оставя в хладилника поне за половин час, след което сместа се прехвърля в леко намазнена тава и равномерно се разпределя в нея, като се притиска добре да се уплътни.
Доматеното пюре и чили пастата се размиват във водата. Сместа се изсипва върху каймата и се разпределя равномерно навсякъде.
Доматът се нарязва на филии с дебелина 5-6 мм, които се нареждат върху каймата. Между тях се слагат от зелените чушки, нарязани на около 6 см дължина.
В свободните места се разпределя накъсаното на малки парченца масло.

Ястието се пече първоначално на силна температура – 200–220 градуса, докато заври, след което се допича на умерена фурна – 180 градуса, за около 35-40 минути.


1 ч. ч. = 200 мл
 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Тили,
    да, това ястие е много подходящо и за гости , и за бърз обяд или вечеря.Много бързо и много лесно се приготвя.Същевременно и много красиво изглежда.Даже може да се направи във форми за мъфини или за пудинг.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена!Това ми хареса в рецептата - че е бързо и лесно приготвянето,а е и приятно за окото.
      Лека вечер!

      Изтриване