Ястие
от типа на „мързеливите” – смесваш всичко и слагаш да се пече. В резултат –
вкусно ястие, с което и гости може да се посрещнат!
Тук
е още един не по-малко вкусен вариант на печена кайма - Кайма на фурна с домати .
Продукти
500
г кайма
1
яйце
1
глава лук
1
морков
магданоз
1-2
скилидки чесън
сол
черен
пипер
0,5
ч. ч. галета
0,5
ч. ч. грах и царевица (консерва или замразени)
За
намазване
1 пълна ч. л. доматено пюре
1 пълна ч. л. чили паста
1/4 чаша вода
1 пълна ч. л. доматено пюре
1 пълна ч. л. чили паста
1/4 чаша вода
1
с. л. масло
За украса
1 домат
2 тънки дълги зелени чушки (сиврия)
В купа се смесват каймата, яйцето, настъргания лук, настъргания на едро ренде морков, нарязания на ситно магданоз, пресования чесън, сол (ако каймата не е солена), черен пипер (аз заместих с кимион) и галетата. Сместа се омесва добре. Накрая се прибавя грахът и царевицата.
Добре
покритият съд се оставя в хладилника поне за половин час, след което сместа се
прехвърля в леко намазнена тава и равномерно се разпределя в нея, като се
притиска добре да се уплътни.
Доматеното
пюре и чили пастата се размиват във водата. Сместа се изсипва върху каймата и
се разпределя равномерно навсякъде.
Доматът
се нарязва на филии с дебелина 5-6 мм, които се нареждат върху каймата. Между тях се
слагат от зелените чушки, нарязани на около 6 см дължина.
В
свободните места се разпределя накъсаното на малки парченца масло.
Ястието
се пече първоначално на силна температура – 200–220 градуса, докато заври, след
което се допича на умерена фурна – 180 градуса, за около 35-40 минути.
1 ч. ч. = 200 мл
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванеда, това ястие е много подходящо и за гости , и за бърз обяд или вечеря.Много бързо и много лесно се приготвя.Същевременно и много красиво изглежда.Даже може да се направи във форми за мъфини или за пудинг.
Поздрави !
Благодаря, Елена!Това ми хареса в рецептата - че е бързо и лесно приготвянето,а е и приятно за окото.
ИзтриванеЛека вечер!