Още едно предложение от старите тетрадки. Тези вкусни,
хрупкави сладки се срещат с различни имена - кадънски устни (целувки);
корекомки, балеринки, захаринки, изварени триъгълничета, гъши (пачи) крачета…
Обожавам това тесто! Без яйца, без набухвател, лесно за
приготвяне и за работа, а в зависимост от оформянето му се получават най-различни
печива. С него съм правила Кифлички
или соленки от тесто с извара, без набухвател и Изварени
соленки - спирали .
Продукти
2,5
ч. ч. брашно (около 320 г)
250
г извара (крема сирене)
200
г мас (масло)
сол
кристална захар за овалване
Приготвяне
В купа се смесват изварата (крема сиренето), маста (маслото) и брашното. Омесва се меко,
леко лепнещо тесто. Не се меси много, просто да се съединят равномерно
съставките. Оформя се на топка, покрива се със стреч фолио и престоява в
хладилника поне 30 минути. Може да се приготви вечерта и на сутринта да се
използва.
Охладеното тесто се разточва на кора
- за кадънските устни с дебелина 5 мм и се изрязват с чаша
с диаметър 5 см;
-за триъгълниците
(корекомките) и гъшите (пачите) крачета – с дебелина около 3 мм и се изрязват
с чаша с диаметър 7 см;
Приготвя се чиния със захар (може да се ползва кафява захар, или да се добави малко канела).
За кадънките-
кръгчето се притиска от едната страна в захарта, прегъва се на две, като озахарената
част остава от вътрешната страна и леко се притиска прегъната част (да се получи
формата на устни).
За
корекомките (триъгълничетата) – кръгчето се притиска в захарта, прегъва се
на две, като озахарената част остава от вътрешната страна. Получената половинка
кръгче отново се притиска в захарта, прегъва на 2 и с едната страна пак се
притиска в захарта. С неозахарената страна се поставя в тавата.
За
гъшите (пачите) крачета – също като корекомките, но след като се
поставят в тавата, с вилица се притискат в широката час (получават се 4 шарки)
или с нож се разрязват на две места, така се оформят „крачетата”
Сладките се подреждат на малко разстояние в тава,
покрита с хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята умерена фурна, на 180
градуса, около 15 минути.
1 ч. ч. = 200 мл
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Изглеждат големи сладурки!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната нова седмица!
Благодаря, Габи!
ИзтриванеУспешна и на теб!
И аз като теб обичам тесто с извара :) Чудесни сладки Тили !
ОтговорИзтриванеБлагодатно за работа е, как да не го обича човек! :)
ИзтриванеСлънчев ден!
Толкова изчерпателна е тази публикация, Тили! Харесвам ги тези сладки, мислех, че са български, но се оказа, че ги продават и тук. Честита Първа Пролет, Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Сега се замислям, като те чета - ами те щом за първи път са се купували от Кореком, значи са вносни. Не зная как се казват в оригинал и дали точно това е рецептата. Ще се радвам, ако знаеш нещо по въпроса и споделиш. Честита Пролет и на теб!
ИзтриванеЗахарта в която се овалват не е достатъчна. Въобще не са сладки. Аз съм ги правила няколко пъти и съм решила следващия път да сложа малко захар и в тестото.
ОтговорИзтриванеВероятно обичате много сладко. Различни вкусове. Аз предпочитам кадънските устни, защото са с по-малко захар, внукът предпочита корекомките, защото са с повече захар! :)
ИзтриванеПриятна вечер!
Аз се чудех дали не мога да сложа друг вид брашно?
ОтговорИзтриванеОсвен човек да опита! :) За първи път с половината продукти. Подсещате ме, че имам типово и пълнозърнесто брашна и трябва да пробвам.Но според мен няма да има никакъв проблем.
ИзтриванеХубав ден!