Първоначалната ми идея беше да сготвя боба и да го
запека. Но когато го сварих и опитах, веднага реших да го използвам за
направата на салата. Имаше опасност да се размина със салатата, защото големината
и вкусът на зърната бяха твърде примамливи и започнаха едно по едно да изчезват
… :)
Продукти
2
– 3 домата
1
глава кромид лук (2 стръка пресен или 1 стрък праз)
чесън
– 2 скилидки или 1 – 2 стръка пресен
по
желание - чушки – 2 бр. печени или 1 прясна
сол
балсамов
оцет
зехтин
(олио)
магданоз
(джоджен)
Приготвяне
Бобът
се изплаква и накисва за 10 – 12 часа в студена вода. Излива се водата, измива
се боба, залива се с нова студена вода и се оставя да кипне. Вари се няколко
минути, прецежда се, измива се със студена вода. Процедурата се повтаря още
веднъж, след което бобът се сварява на тих огън. Десетина минути преди да се
отстрани от огъня се посолява.
Свареният
боб се отцежда и оставя настрани да изстине.
На
доматите се премахва семенната част и се нарязват на кубчета.
Лукът
се нарязва на тънки полумесеци. Ако се ползва пресен или праз – на кръгчета.
Скилидките
чесън се нарязват на ситно или се пресоват, ако е пресен се нарязва на
кръгчета.
Чушките
– на ленти или кръгчета.
Магданозът
(джодженът) - на ситно.
Смесват
се всички зеленчуци и салата се овкусява.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванемного вкусни салати се получават с боб - гигант.Чудесно и много вкусно.
Поздрави !
И много засищащи. :)
ИзтриванеСпорна седмица, Елена!