Идеята
е на Вили от "Къкрещо гърненце" . Както
тя пише – „интересен и оригинален начин на оформяне на кейк в 2 цвята”. Заинтригува
ме как точно ще се направи тази вертикална шарка.
Част
от продуктите за кекса са различни, но оформянето е по идеята на Вили.
Продукти
3
яйца
1
ч. ч. захар
100
мл олио
1
мл. ромова есенция Dr.Oetker
125
мл лимонада
2,5 ч. ч. брашно
10
г бакпулвер (1пакетче)
3 с. л. смес от стафиди, червени боровинки и нарязани
сухи кайсии
(
или 2 с. л. кокосови стърготини)
2
с. л. какао
Приготвяне
Първо
от картон се изготвя шаблон за разделителя на двата цвята тесто. Картонът не трябва да е
много тънък, за да не се огъва лесно. Използвах
такъв от кутия за вино. Върху него сложих кексовата форма по дългата страна и очертах
външните контури. Отгоре оставих от картона около 2 пръста над горната линия на
кексовата форма, за да е по-удобно да се извади след това разделителя, както и отстрани, за да се получи засечка,
която ще помогне по-късно при
закрепването на шаблона във формата.
Изрязва се шаблона, поставя се в
кексовата форма и внимателно и прецизно се изрязва излишната част. Трябва да е
точен, защото ако е по-дълъг се огъва към едната или другата страна; ако е
по-къс – ще се размести при наливането на двата цвята тесто.
Готовият
разделител се облицова плътно със стреч фолио.
В частта, която ще е във кексовата форма се намазва тънко и равномерно с олио и се закрепва в средата на предварително покритата
с хартия за печене форма.
Сухите
плодове се разбъркват с 1 с. л. брашно, след което излишното брашно се изтърсва през
цедка.
Яйцата
и захарта се разбиват на пухкав крем. На тънка струя, при непрекъснато
разбиване се добавя олиото. Продължавайки с разбиването постепенно се прибавя
есенцията и лимонадата. Накрая се прибавя на порции брашното, предварително пресято с
бакпулвера. Разбърка се 20-тина секунди на
най-ниска скорост на миксера или с шпатула.
Готовото
кексово тесто се разделя по равно в 2 купи. В едната се прибавя какаото и се
разбърква добре. В другата купа се прибавят сухите плодове (или кокосовите
стърготини) .
Двете
смеси едновременно се изливат от двете страни на преградата, след което тя
внимателно се вдига и отстранява, като накрая се задържа малко , защото от нея
се стича кексова смес и ще нашари отгоре кекса (не че е фатално!).
Кексът
се пече в предварително загрята умерена
фурна, на 170-180 градуса С. Фурната не се отваря 30-40 минути. Проба за готовност
на кекса по познатия начин – с дървено шишче (клечка). Ако
излезе сухо, значи е изпечен. Оставя
се върху скара да изстине напълно.
1 ч. ч. = 200 мл
Правоъгълна кексова
форма с размери 24 см/ 9 см/
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Честит празник, Тили!
Чудесно си се справила! Поздравления за старанието и страхотния резултат! А как ме подсети за лимонадата... Отдавна не съм правила кекс с нея, ще трябва да си припомня вкуса му.
Хубава празнична вечер!
Честит и на теб, Вили!
ИзтриванеБлагодаря за добрите думи! С прясно мляко, кисело мляко, газирано, сметана, компот, вода - с всичко става кекс. Тук шарката е акцента и това че ти си се сетила как да я направиш!
Благодаря за идеята!
Прегръдки!
Много интересно предложение, Тили,
ОтговорИзтриванечудесен кекс, ефектна визия и красиви пролетни снимки.
Благодаря, поздрави за теб и хубав празник!
Благодаря, Диана! Постарах се да изпълня идеята.
ИзтриванеЧестит празник и на теб!
Тили,
ОтговорИзтриванемного интересно оформен красив кекс.Правила съм подобна шарка, но не по този начин.Просто насипвам двете смеси последователно една след друга и става малко по - различно, но пак цветно.Честит 8 - ми март с малко закъснение, бъди жива и здрава !
Поздрави !
Благодаря, Елена!
ИзтриванеКато теб и аз правя, но се получава хоризонтална шарка, затова ми беше интересно как ще се получи тази вертикална шарка. :)
Хубава вечер!