Страници

неделя, 12 март 2017 г.

Изварени соленки - спирали





Пръхкави,  крехки, без набухвател!

Продукти
2,5 ч. ч. брашно (около 330 г)
250 г извара
200 г мас (масло) 
сол  

Приготвяне
В купа се смесват предварително посолената на вкус извара,  маста (маслото) и брашното. Омесва се меко, леко лепнещо тесто. Не се меси много, просто да се съединят равномерно съставките.
Покрива се със стреч фолио и престоява в хладилника поне 30 минути. Може да се приготви вечерта и на сутринта да се използва.
Охладеното тесто се разточва на правоъгълник с дебелина 5 – 6 мм. Изрязват се ленти с ширина 1 см и дължина около 10 см. Увиват се на спирали. Подреждат се в тава, върху хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса, около 15 минути.

1 ч. ч. = 200 мл

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

9 коментара:

  1. Тили, познат ми е вкуса на тези соленки, приготвени с масло. Много вкусни. Приготвяла съм като мидички, със сладка или солена плънка. Усетих вкуса им. Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, тестото позволява много импровизации. Живот и здраве, надявам се скоро да кача и други тестени произведения с него.
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  2. Тили,
    пръхкави стават соленките с мас.Също и изварата е много подходяща.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте ! А дали може да ми кажете колко броя соленки се получават от тази доза тесто ? Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Александра, съжалявам, но не мога да отговоря. Правих ги преди известно време, но сега им дойде ред да ги публикувам в блога. Освен това от тестото отделих и за други форми.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Независимо, че коментарът е изтрит от автора, в пощата ми е записан въпроса - маста(маслото) разтопено или меко трябва да е? - Отговорът е - меко, на стайна температура.

      Изтриване
  5. Правя подобни соленки, но с кисело мляко, освен другите продукти.
    Ще опитам и така:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, с това тесто приготвям кифлички и соленки - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.bg/2017/01/blog-post_18.html
      Много го харесвам!
      Поздрави!

      Изтриване