Познато
ястие във всяко семейство - вкусно и лесно, което може да се приготвя
независимо от сезона, но ние най го харесваме
когато има пресен чесън и копър. Спасява положението в тези горещини, когато не
ни се стои по-дълго време до котлона! J
Продукти за 1 порция
2 – 3 бр.
яйца
150-200
г кисело мляко
чесън
(пресен или скилидки стар)
копър
сол
масло
червен
пипер
оцет
Приготвяне
Киселото
мляко се разбърква и овкусява със сол, ситно нарязан копър и пресен чесън (или
пасирани скилидки стар). Разпределя се в чиния.
Яйцата
се приготвят по 2 начина:
-
запържени на очи в масло или олио;
или
-
забулени
В
по-дълбок съд се кипва вода, посолява се и се добавя малко оцет (1 ч. л.). С
помощта на лъжица врящата вода се завихря (разбърква се бързо в една посока) и
яйцата се счупват от ниско. В зависимост от това как ги обичаме – по-рохки или
твърди се варят от 2-3 минути до около 5.
Готовите
яйца се изваждат с решетъчна лъжица, отцеждат се добре и се поставят върху
киселото мляко.
Яйцата
се заливат със сгорещено масло, обагрено с малко червен пипер (пържи се за 15 –
20 секунди, иначе ще загорчи).
Тили,
ОтговорИзтриванеправим ги и ние по същия начин - забулени, с пресен чесън е най - добре.Бързо, лесно и много вкусно.
Поздрави !
Ели, и тук сме се разделили- аз със забулени яйца, другите - със запържени! :) Добре че ястието позволява такива едновременни варианти! :)
ИзтриванеТова си е любима класика, Тили! Обожаваме яйца по всевъзможни начини!
ОтговорИзтриванеТака е,момичета. Класика е и ще си остане, защото е вкусно и лесно за приготвяне. :)
ИзтриванеМного ги обичаме така, особено пържени, аз си им казвам яйца по панагюрски, въпреки че не са точно.
ОтговорИзтриванеЕ да, не са по панагюрски, защото те са само със забулени яйца и има сирене. Както и да ги наричаме - вкусни са и лете и зиме! :)
ИзтриванеПоздрави!
Най-прекрасното ястие!!!Няма значение вариациите:комбинацията е неустоима!Прегръдки!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче! Нали знаеш - простите ястия са най-вкусни! :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!