Страници

четвъртък, 31 май 2012 г.

Коприва /лобода/ с ориз и пролетни подправки

 С появяването на зеленийките често правя това ястие, като  използвам освен бял ориз, кафяв ориз или булгур. Така и вкусът всеки път е различен.


С бланширан ориз



Продукти



500 г коприва /лобода/

4 - 5 стръка зелен лук

1 връзка магданоз

1/2 връзка джоджен

4 - 5 с.л. олио

1 ч.ч. ориз

Сол



Приготвяне



Нарязаният лук се задушава 1-2 минути в сгорещеното олио, след което се прибавят изчистената, измита и нарязана коприва, магданоза и джоджена. Задушава се няколко минути, добавя се оризът и 2 и 1/2 - 3 ч.ч. топла вода и след като заври, се посолява. Ври на слаб огън докато оризът поеме течността.

Ястието може да се сервира и студено. По желание се гарнира с кисело мляко или заквасена сметана.

С овесени ядки и лобода


При използване на  материали от блога,  моля посочете  линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар