Страници

неделя, 22 април 2012 г.

Сарми със сини сливи и булгур

 Този сладко-кисел вкус много ми допада. С бял ориз , кафяв ориз или булгур; листа от кисело зеле, консервирани или пресни лозови листа, от липа, лапад -  винаги се получава вкусно ястие.
Продукти
листа от кисело зеле /или други листа, подходящи за сарми/
150 г сушени сини сливи
250 г булгур
1 – 2  с. л. стафиди
2 големи глави лук
1/3 ч.ч. олио
1 ч.л. чубрица
1 с. л. доматено пюре
1 с.л. червен пипер
сол
по желание – едро нарязани орехови ядки

Приготвяне
Булгурът се почиства, измива и накисва в студена вода за 1 час.
Сините сливи, ако са с костилки, изплаквам добре и ги накисвам  в студена вода за няколко часа. Ако са без костилки е достатъчен и един час. Може да се ползват цели или нарязани на парченца.
Зелевите листа се почистват от дебелите жилки.
Нарязаният лук се запържва в олиото. Прибавя се отцедения булгур и се задушава 2-3 минути. Прибавят се подправките, сините сливи,стафидите, орехите и 1 ч.ч. гореща вода. Задушават се, докато се поеме водата.
Завиват се сарми с големина по избор. Нареждат се в тенджера. Заливат се с 1 ч.ч. зелев сок и 1 ч.ч. гореща вода. Ако не се ползва зелев сок се заливат с 2 ч. ч. гореща, подсолена на вкус вода. Варят се на слаб огън до готовност.
По желание се сервират  полети със запържено олио с червен пипер. Аз използвах кетчуп.

С някои изменения от източник:
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар