Страници

сряда, 30 май 2012 г.

Каша от коприва с яйца на очи

 
И с натрошено сирене


Продукти

  • 400 - 500 г коприва
  • 4 - 5 с.л. олио
  • 3 - 4 с.л. брашно
  • сол
  • чесън (стар или пресен)
  • 4 - 8 яйца
  • 50 - 60 г масло
  • 1 ч.л. червен пипер

Приготвяне

Копривата се почиства и измива хубаво, сварява се в подсолена вода, отцежда се от водата и се нарязва на ситно.
Брашното се запържва в олиото до леко зачервяване, прибавя се нарязаната коприва и се налива от копривената отвара до получаване гъстотата на каша. Опитва се на сол. След като поври няколко минути, се прибавя скълцания стар или ситно нарязания пресен чесън и се маха от огъня.
Яйцата се счупват от ниско в съд с вряща, леко подсолена вода и се варят до побеляване на белтъка. Изваждат се с решетеста лъжица и се поставят върху кашата в чиниите за сервиране (по 1 или 2 яйца на порция). Поливат се със сгорещеното масло, оцветено с червен пипер.
* Яйцата може и да се запържат на очи. След това в останалото в тигана масло леко се запържва червения пипер и се поливат.
* Кашата може да се направи и през зимата, с изсушена коприва.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар