Страници

сряда, 31 октомври 2012 г.

Кифли със заквасена сметана






Тези кифли са на Ева Тонева. Както соленките със заквасена сметана, така и кифлите станаха много хубави – меки и пухкави! Отново – благодаря за рецептата!
Оригиналната рецепта е ТУК
Давам продуктите, които  използвах и начина, по който съм  приготвила кифличките.

Продукти за 12 броя:
600- 650 /700/  г брашно
7 г суха мая
1 с.л. мед
1 ч.л. сол
200 г заквасена сметана
250 мл  прясно мляко
1  яйце + 1 белтък 
50 г разтопено краве масло

Плънка:
плънката  е  по  избор - солена или сладка. Използвах сирене, кашкавал и шоколад с орехови ядки.

За намазване – 1 жълтък и 1 ч. л. прясно мляко или малко олио

Приготвяне:
Медът се разтваря в топлото прясно мляко.
Брашното се пресява със солта. Прибавя се сухата мая, смесва се добре и в средата се прави кладенче. В него се изсипва разбитото цяло яйце и белтъка от второто яйце, заквасената сметана, маслото и прясното мляко. При мен тестото стана много меко и се наложи да прибавя още малко брашно.
Замесва се гладко, меко тесто и се  оформя на топка. Поставя се в поръсен с брашно съд, покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Готовото тесто се поставя върху набрашнен плот и се разделя на 12 – 16 еднакви части. Всяка част се разточва на елипса. В едната половина се правят разрези, които не достигат до края на елипсата. В другата половина се слага съответната плънка и се навива на стегнато руло.





Кифлите се подреждат на  разстояние в покрита с хартия за печене тава /използвах квадратна тава от старите електрически печки/ и се оставят на топло място да втасат 20 – 30 минути.


След като втасат се намазват с разбития  с малко прясно мляко или олио жълтък.
  

Пекат се в предварително загрята фурна на около 180 градуса.


При повторна направа на кифлите /защото обезателно ще има повторение ! :) /, тези със солена плънка ще поръся с морска сол, а тези със сладка плънка – със едра кристална захар.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Станали са страхотни! Много се радвам, че са ви харесали! Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Ева! Вчера късно ги направих и ги поднесох след вечеря, така че останаха 3 - 4 кифли и за днес - все така меки и пухкави са, сякаш току-що са извадени от фурната!
    Рецептата е страхотна и си заслужава многократно изпълнение!
    Сърдечни поздрави и от мен!
    Приятен и усмихнат есенен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Тили, разкошни са! Изглеждат толкова пухкави и мекички. Хубав и топъл ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Радвам се, че ти харесват и много лесно се правят!
      Тестото на Ева е уникално и с различна плънка ще станат страхотни кифли или питки!
      Разкошен есенен ден!

      Изтриване
  4. Аууу разкош! Вземам си за кафето ;-) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Да ти е сладко, Дианче!
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване