Страници

понеделник, 27 май 2013 г.

Изварени курабийки





Рецептата е видях при Зичето .
Здравче, благодаря за интересната и лесна рецепта!  
Наистина се приготвят много бързо и  са прекрасна закуска! Но обезателно продукти в двойна доза! :)
Понеже съм повече по солените неща, реших като втори опит да пробвам да ги приготвя в солен вариант. Пускам ги като друга публикация – „Изварени соленки”.

Продукти
250 г безсолна извара
2 яйца
4 с. л. захар
щипка сол
1 ванилия
10 г  бакпулвер
250 г  брашно /2 ч. ч. от 200 мл/
1-2 супени лъжици мляко за намазване
захар за поръсване

Приготвяне
С миксер или с лъжица  се разбъркват  до гладка смес изварата, захарта, яйцата, солта и ванилията.
Прибавя се предварително пресятото с бакпулвера брашно. Омесва се меко, леко лепнещо тесто.
Разделя се на 16 еднакви парчета, които с навлажнени  или намаслени ръце се оформят на топчета.
Подреждат се в тава, върху хартия за печене, на малко разстояние едно от друго, понеже леко се надуват
Пекат се в предварително загрята фурна, на умерена температура – 180 градуса С за 12 минути.
Изважда се тавата от фурната, с четка потопена в млякото се намазват курабиите и се поръсват с кристална захар /в момента нямах прясно мляко, така че ги намазах с вода, но ред по ред - понеже са горещи, веднага изсъхват и захарта не може да се захване добре – т. е. намазвам един ред, поръсвам със захар и продължавам със следващия ред/.
Тавата се връща отново във фурната и курабийките се запичат до златисто.







При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Тили, чудно са се получили. И за закуска, и за някой момент на неочакван глад за вкусотии.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Гери! И в двата варианта - сладък и солен - много ни харесаха!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат изключително апетитни, Инка! :-).
    Няма да откажа и на двата варианта! Прегръдки и усмихнат вторник! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина са много апетитни!
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  4. Ще се пробва, от скоро съм се захванала по-сериозно с готвенето и си търсех рецепта за соленки ... :)

    iliannas.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илиана, радвам се че надникна в блога ми - Добре дошла! Надявам се да съм ти била полезна!
      Поздрави!

      Изтриване