Страници

четвъртък, 20 юни 2013 г.

ЧЕРЕШИ - компот , конфитюр традиционен и конфитюр с Let’s’ Fix и подсладител




Тази година черешата на село роди много череши и най-важното – успяха да се запазят. Не успях да снимам, защото започна да ръми от време на време и бързахме. Буквално часове преди последните дъждове успяхме да наберем добро количество и 4 дни си имахме занимавка с приготвянето на компоти и конфитюр  /на газов котлон не се вари като на село, но нямахме тази възможност/!
Ядохме до насита пресни плодове и почерпихме близки и познати :)

Компот от череши


Продукти
череши
захар
листа индрише - по желание

Приготвяне
Черешите се почистват от дръжките и се измиват обилно с вода.
Разпределят се в бурканите, добавят се по 5 – 6 с. л. захар и се заливат с гореща вода до гърлото на буркана. По желание във всеки буркан може да се прибави  листо индрише.
Затварят се херметически с капачки и се разклащат и обръщат до пълното разтваряне на захарта. 
Стерилизират  се 15 минути от завирането на водата.
Стерилизираните буркани се обръщат  надолу с капачките  и се оставят така докато напълно изстинат, след което се прибират за съхранение.



Конфитюр от череши по традиционен начин



Продукти
за 1 кг череши
500 г захар
0,5 ч. л. лимонена киселина
листа индрише – по желание

Приготвяне
Черешите се измиват обилно с вода. Почистват се от дръжките и костилките, като плодовете се запазват цели. Поставят се в подходяща тава и се поръсват равномерно със захарта. Оставят се на хладно място поне 7 – 8 часа, след което се варят. 

Периодично  с решетъчна лъжица се обира образувалата се при варенето пяна.  Готовността на конфитюра се определя като капка от сиропа поставена върху наклонена чинийка се задържа, без да потече надолу. Трябва да се внимава, да не стане много гъсто. Плодовете стават прозрачни.
3 – 4 минути преди да се свали от огъня се добавя лимонената киселина,  по желание листа индрише /измити и подсушени/ и се разбърква.
Конфитюрът се насипва горещ в предварително измити, подсушени и затоплени буркани, които веднага се затварят херметически  и се обръщат с капачките надолу до пълно изстиване,  за да се запечатат, след което се прибират за съхранение.




Конфитюр  с  череши,  Let's’ Fix  и  подсладител
Продукти
1 кг череши
подсладител
25 г Let's’ Fix  Домашно консервиране

Приготвяне
Черешите се измиват, почистват от дръжките и костилките.
Съдържанието на пакетчето  Let's’ Fix  се смесва с 3 с. л. захар, добавя се към плодовете и се разбърква много добре.
Сместа се слага да заври, като от време на време се разбърква.
Ври  5 минути на средна температура, при непрекъснато разбъркване.
Маха се от огъня. С чиста и суха решетъчна лъжица се обира образувалата се пяна. Прибавя се подсладител на вкус или отговарящ на 500 г захар. Разбърква се много добре. Горещата смес се изсипва в предварително измити, подсушени и затоплени буркани. Веднага се затваря херметически и се обръща за 15 минути с капачките надолу.
След като напълно изстинат се съхраняват на хладно и тъмно място.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

36 коментара:

  1. Колко са хубави тези черешови удоволствия, Тили много цвят и настроение носят. :)
    А мога ли да попитам каква е разликата в двата конфитюра, ти усещаш ли нещо?
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, има разлика, защото в този с гел фикса сложих подсладител и то малко, не отговарящ на 500 г захар. Приготвения по традиционен начин ми по-харесва, но този го направих за мен. А и исках да опитам как ще стане с тази марка гел фикс.
      Спокойна нощ!

      Изтриване
    2. Аз имах предвид по-скоро във вкуса дали се усеща осезаема разлика, но явно има, да. Благодаря, Тили!
      Хубава вечер! :)

      Изтриване
    3. Гери, има разлика, даже да е приготвен и със захар. Поне за мен има, в полза на традиционния :)

      Изтриване
  2. Каква красива публикация Тили :) Обичам черешки и всичко приготвено с тях !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Толкова много череши не съм яла през живота си, колкото тази година! И естествено трябваше да запазим и за зимата. Догодина я има, я няма! :):):)
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Тили, обожавам череши!
    Класическият конфитюр изглежда фантастично!
    Гел фикса е много удобен за работа, но класиката
    си е класика!
    Прегръдка и поздрав от морето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си , Дани! Вярно е че е повече врътня около огъня, но вкусът си заслужава!
      Благодаря за морския поздрав!

      Изтриване
  4. Традиционният конфитюр е неустоим, Тили! Изобщо черешовата приказка тук много ми харесва! Прекрасно лято, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти!
      Спокойно и приятно лято и на теб!

      Изтриване
  5. Тили сладката са чудни!И аз направих(:)но дадох фотката на не когото трябва,снима всичко друго,но не и сладкото:)...)Аз го правя в пропорция плод:захар 1:1(:) на око).
    Прегръдки от мен:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодая, Миленче! Така е - всеки снима каквото ги интересува! :)
      За сладко и аз правя пропоция 1:1, но предпочитам конфитюра. Иначе ни е много сладко /не че другите ще имат против!/ :)
      Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  6. Тили, прекрасни са черешите във всички разновидности! И като гледам тези неустоими снимки, се чудя как да намеря късче време и за тази сладост ...
    Поздрави, Тили! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, ако имаш череши, намери малко време! Заслужава си!
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  7. Чудесни черешови творения, Инче! :) Лятото трябва да се запасяваме за зимата, няма как! :) И ние направихме конфитюр от черешки и си припомних вкуса му. :)
    Хубав и слънчев ден, Инче! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Така е - трябва да се запасим за зимата, щом има хубав, пресен плод.
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Тили, как си ги накиприла тези бурканчета!
    Много обичам и сладко и компот!Прекрасни снимки!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Натали!
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  9. Красива черешова фиеста, Тилия -
    всичко изглежда много апетитно и изкушаващо,
    чудесни рецепти и снимки!
    Сърдечни поздрави,
    хубаво и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана!
      Приятно ми е, че са ти направили добро впечатление!
      Сърдечни поздрави, спокойна и прохладна нощ!

      Изтриване
  10. Любим, много любим плод. Тили, при теб е лятно и много красиво! Черешки мога да хапвам във всякакви варианти. Снимките са страхотни! Желая ти красиво лято! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Прегръдки и хубаво лято и на теб!

      Изтриване
  11. Вкусотийки уханни! Чудесни са!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Траянче! Наистина са уханни! :)
    Приятна съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Не съм фен на компотите, но виж конфитюрите много ги обичам! Представям си какви палачинки и кексчета може да забъркаш с тях :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лучия! И за сладкиши и торти... :)
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Ина, страшни снимки! Не мога да си отместя погледа от тях, така ме хипнотизират, особено конфитюрът! И ако кажеш сега отде намери тези симпатични и тематични, хартиени кърпички за бурканчетата, много ще ме зарадваш. Искам и аз такива. Моите са надписани, но си нямата роклички! :)
    Поздрави и хубаво лято, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма!
      На конфитюра с подсладителя ги имам много от отдавна. Вече ги свършвам. А на компота и традиционния конфитюр направих от цветни салфетки - очертах от обратната страна кръг с една подходяща по размер чиния, изрязах с ножица зиг-заг и готово! :)
      Надявам се да съм ти била полезна!
      Прегръдки и хубава неделя!

      Изтриване
  15. Ех,че пъстро и червено е тук,Ина!
    Сладката ти са разкош!
    Направих и аз няколко с фикс,друго си е домашното,какъв цвят и вкус запазват плодовете-това само в домашните може да се намери.
    Успешна нова седмица с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, с фикса стават много бързо. Просто човек си избира начина, който му е удобен.
      Благодаря ти, че надникна при мен!
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
  16. Чудесни снимки, Инче! Доста си се потрудила с тези череши, но резултатът си струва! Като гледам грейналите ти бурканчета ми се прииска и в моето мазе да има (ама няма щото мразя да чистя костилки :), за това ще си остана с гледането). Хубава вечер и красиво утре, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, чистенето на костилките не ни беше проблем, защото имаме две миниатюрни приспособления и особено с едното става за миг :)
      Благодаря ти, радвам се че намина!
      Прегръдки и дано тази седмица да е по-прохладна!

      Изтриване
  17. Тили, чудна черешова публикация!
    Поздравление.
    С пожелание за поредната, предполагам кайсиева серия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много обичаме каисии, за съжаление не се родиха и тази година. Но поне в малко количество ще се направи! :)
      Благодаря, Стас!
      Поздрави и приятен ден!

      Изтриване
  18. Тили, толкова красива публикация, толкова лятна! Неустоимо изглеждат тези бурканчета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, много си мила! Благодаря ти!
      Приятна вечер!

      Изтриване