Страници

вторник, 31 декември 2013 г.

Ликьор Асорти /Тути-Фрути, Амброзия/ - продължението




На 3 юли 2013 г беше началото на тази публикация, с продължението ще  завърша  годината.
Ето резултатът от този ароматен домашен ликьор:






ВЕСЕЛО  ПОСРЕЩАНЕ  НА  НОВАТА  2014 ГОДИНА!


НАЗДРАВЕ!



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

петък, 27 декември 2013 г.

Кнедли от извара и грис

 Това са още един вид кнедли, които се харесват у дома, освен картофените / сладки - с кайсии и сини сливи и солени - с кисело зеле

Продукти
500 г извара
2 с. л. масло (маргарин,олио)
4 с. л. захар (по желание)
2  яйца
150 г грис
50 г брашно
1 – 2 ванилии

За овалване
100 г галета
2 – 3 с. л.  масло

За поръсване
пудра захар; топинг; мед; течен шоколад и пр.

Приготвяне
Към изварата се  прибавя  мазнината, по желание захар /може и без нея, понеже след това се поръсва със сладичко/, яйцата и ванилията. Ако изварата не е много гладка е желателно сместа да се пасира леко.
 След това се добавят брашното 


 и гриста , които може  и предварително  да се смесят.


От тази смес се приготвя тесто. На посипана с брашно дъска се оформя цилиндър с диаметър  около 5 см. Режат се парченца дебели около 1 пръст /1,5 см/. От тях се оформят топчета, фитилчета или /както без да искам/ гевречета.


На порции се пускат  в дълбок съд с подсолена вряща вода и се варят при отворен съд до готовност – докато изплуват на повърхността.  Трябва да плуват свободно и да не се допират, защото те сами се обръщат.

За овалването  се разтопява до сгорещяване  маслото и се прибавя галетата . Не се пържи много, само се разбърква непрекъснато, докато сухарът поеме маслото.
Сварените кнедли се изваждат с решетъчна лъжица, изцеждат се добре и горещи се овалват в галетата. Ако изстинат, не могат да поемат от галетата.



Може и да не се овалват в галета. Въпрос на избор.
С конфитюр от пъпеш
Поръсени с пудра захар

 Поднасят се поръсени с пудра захар, мед, някакъв топинг или каквото желаете.
 
С конфитюр от череши

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

петък, 20 декември 2013 г.

Конфитюр от дюли, круши и ябълки





Докато вие се надпреварвате да правите коледни сладки и други вкусотии ( с които тази година аз ще се размина),  в блога ми е още есен :)
Този конфитюр като че ли ми хареса най-много . Съчетал вкуса и уханието на трите късни есенни плода, с прекрасен , нежен цвят.
Това е последната приготвена зимнина. За съжаление не можах да направя компот и конфитюр от дюли. Живот и здраве – през новата есен!  :)


Продукти
500 г дюли
500 г круши
500 г ябълки
750 - 800 г захар
3 ч. ч. вода - 600 мл
1,5 ч. л. лимонена киселина

Количеството на плодовете е в готов вид – обелени, почистени.

Приготвяне
Плодовете се измиват добре, ябълките и крушите се обелват, дюлите не се белят;  изрязва се  семенната част.
Прави се сироп от захарта и  водата. След като заври се слагат  настърганите на едро ренде дюли,

след това нарязаните на парченца ябълки

 и крушите.




Периодично  с решетъчна лъжица се обира образувалата се при варенето пяна.  Готовността на конфитюра се определя като капка от сиропа поставена върху наклонена чинийка се задържа, без да потече надолу.
3 – 4 минути преди да се свали от огъня се добавя лимонената киселина и се разбърква.
 Конфитюрът се насипва горещ в предварително измити, подсушени и затоплени буркани, които веднага се затварят херметически  и се обръщат с капачките надолу до пълно изстиване,  за да се запечатат, след което се прибират за съхранение.

*  Количеството захар варира в зависимост от сладостта на плода и от предпочитанията. 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Сироп от храстовиден бъз /бъзак/




Продукти
зърна от храстовиден бъз /бъзак/
захар

Приготвяне
Бе­рат се добре узрели пло­дове. Тогава те са с характерен тъмен виолетов цвят. Не се допускат зелени и неузрели плодчета, защото са отровни.

Желателно е да се берат в  чист район. Имам късмета от двора на село да набера чист продукт. В зависимост от района се берат от края на август до началото на октомври. 
Набраните клонки  да не се притискат и плодчетата  да се оронят по най-бърз начин. Най-бързо и чисто ги оронвам  с вилица. Трябва да се има в предвид, че се отделя тъмен, силно оцветяващ сок, така че може да се ползват и гумени ръкавици при работа.
В буркан нареждам ред плод, ред захар. Завършвам с по-дебел пласт захар.
Отгоре захлупвам с стара капачка, но не плътно, до толкова, до колкото да не попада прах , или с марля в няколко слоя.

Бурканите държах вътре, в кухнята, около 40 – 45 дни. На дъното имаше останала малко неразтворена захар, така че през последните дни 2 – 3 пъти разбърках с чиста и суха лъжица, за да се разтопи. След това прецедих през четворно сгъната марля.
Готовия сироп налях в малки бутилки. 

Съхранявам го в хладилника. 
Взи­ма се по ед­на чае­на лъ­жич­ка сут­рин на глад­но, 10 ми­ну­ти пре­ди хра­не­не. 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!