Докато
вие се надпреварвате да правите коледни сладки и други вкусотии ( с които тази
година аз ще се размина), в блога ми е
още есен :)
Този
конфитюр като че ли ми хареса най-много . Съчетал вкуса и уханието на трите
късни есенни плода, с прекрасен , нежен цвят.
Това
е последната приготвена зимнина. За съжаление не можах да направя компот и
конфитюр от дюли. Живот и здраве – през новата есен! :)
Продукти
500
г дюли
500
г круши
500
г ябълки
750 -
800 г захар
3
ч. ч. вода - 600 мл
1,5
ч. л. лимонена киселина
Количеството
на плодовете е в готов вид – обелени, почистени.
Приготвяне
Плодовете
се измиват добре, ябълките и крушите се обелват, дюлите не се белят; изрязва се семенната част.
Прави
се сироп от захарта и водата. След като
заври се слагат настърганите на едро
ренде дюли,
след
това нарязаните на парченца ябълки
и крушите.
Периодично с решетъчна
лъжица се обира образувалата се при варенето пяна. Готовността на конфитюра се определя като
капка от сиропа поставена върху наклонена чинийка се задържа, без да потече
надолу.
3 – 4 минути преди да се свали от огъня се добавя лимонената
киселина и се разбърква.
Конфитюрът се насипва горещ в предварително измити,
подсушени и затоплени буркани, които веднага се затварят херметически и се обръщат с капачките надолу до пълно
изстиване, за да се запечатат, след
което се прибират за съхранение.
*
Количеството захар варира в зависимост от сладостта на плода и от
предпочитанията.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!