Страници

неделя, 19 януари 2014 г.

Паприкована сланина




Вредна или полезна е сланината? Мненията са различни, аз съм на принципа "отровата е в дозата".
Миналата година ми донесоха парче домашна сланина. Мотах го из камерата повече от месец, докато реша как да го приготвя. След това го приготвих  със зелев сок. Когато го опитах, съжалих че толкова време съм се бавила! Тази година въобще не се колебах!

Продукти
сланина
зелев сок
червен пипер
други подправки по избор – чубрица, черен пипер, смлян кимион и пр.

Приготвяне
Сланината се кисне в студена вода /държа я в съд в хладилника/за няколко часа. След това се нарязва на парчета с големина по желание.
Зелевият сок се слага да заври. Поставят се парчетата сланина и се варят 10-тина минути.
Изваждат се, изцеждат се  и се оставят да поизстинат.
Овалват се в смес от червен пипер /който харесва по-пикантно може и в лют/, чубрица и други подправки на вкус.
Когато напълно изстинат, се поставят в найлонов плик и се съхраняват в камерата.


Отрежете си тънко парченце и с филийка черен или пълнозърнест хляб се почерпете! Да ви е сладко!




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

20 коментара:

  1. Тили, за първи път срещам този метод, но и за първи път сланинката изглежда така крехка. Просто е чудесна и определено ще уведомя родителите ми за този начин на приготвяне. Да ви е сладко и хубава вечер от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, много е крехка и вкусна. Надявам се да я харесате!
      Усмихната нова седмица!

      Изтриване
  2. Здравей Тили много интересен начин. обойаваме кисело зеле, предполагам и сланинката ще придобие този вкус. За целта е нужна прясна сланина нали ...не вече осолена. Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, сланината е съвсем пресна.
      Успешна седмица!

      Изтриване
  3. Тили, много интересен нячин за обрабитка на сланина. Аз права по подобен начин, но не и с зелева чорба. Просто овалвам в подправки и ситно нарязан праз. Твоето предложение ми хареса много и ще отитам задължително.
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, интересен ми е и твоя начин. Вариш ли сланината, преди да я подправиш?
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  4. Много крехка изглежда наистина! Аз също си хапвам сланинка в умерени количества, но само когато е приготвена така добре, но това би могло да се случи само в къщи, готовите нещо не ми допадат особено. Страхотна е, представих си я на закуска с препечени филийки,мммм. Спорна нова седмица, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така я употребявам понякога - върху препечена филийка черен хляб и с чаша билков чай - за закуска или лека вечеря! :)
      Спорна да е и на теб, Кате!

      Изтриване
  5. Чудесна е станала! Много я обичам и скоро четох, че 5о гр, на ден са много полезни:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Значи правилно съм се насочила :) - по малко. Пък и скоро ще свърши - имам си помощник, внукът който казваше че "такова" не ям", сега я търси всяка вечер! :)
      Приятна вечер!

      Изтриване
  6. И аз съм за дозата, Тили,
    изглежда страхотно - много свежо и апетитно...
    Сърдечни поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено дозата!
      Благодаря, Диана!
      Лека вечер!

      Изтриване
  7. Много ме изкуши, Тили! Едно парченце върху току-що изпечен домашен хляб - вкусно звучи! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, вярно е изкушаващо!
      Прегръдки и спокойна вечер!

      Изтриване
  8. Изглежда страхотно на тази филийка, дощя ми се! Прегръдки, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! Много е апетитно!
      Приятен ден!

      Изтриване
  9. Аз правя пълнени свински черва и бабек и също ги сварявам в зелев сок от години.Невероятен вкус.Предполагам,че и сланинката е със същия вкус.Утре тъкмо ще ми донесат прясна домашна сланинка и ще се възползвам от рецептата.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се надявам да ви допадне и сланината, приготвена със зелев сок. Мога само да предположа колко вкусни са червата и бабека! :)
      Всичко най-добро!

      Изтриване
  10. Здравейте,
    може ли да попитам, освен във зелева чорба дали няма друг начин на варене, например в някаква марината.
    Поздравления за прекрасните рецепти. За първи път попадам, но положително често ще се отбивам при вас.
    Чудесен и ползотворен ден и успех, за вас!
    Недка Арабаджиева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Неда! Предполагам че има. Смътно си спомням, че като търсех подходяща рецепта май имаше да се кисне или да се вари в солена вода. Просто трябва да потърсите в Гугъл, да видите коя рецепта ще ви допадне.
      Благодаря за добрата оценка! Много ще се радвам, ако намерите нещо интересно в блога или ви провокирам с някоя идея!
      Поздрави!

      Изтриване