Страници

сряда, 22 януари 2014 г.

Соленки от старата тетрадка




Старите тетрадки или тефтери - овехтели,  поизбелели, пожълтели,  пооръфани от честото отваряне! Служили вярно много години, събрали и съхранили  за поколенията богат собствен и чужд кулинарен опит !
В една от тези тетрадки намерих тази рецепта. 

Имах пакетче амонячна сода и исках да я употребя. Знам че някои не я харесват, защото понякога мирише, но това обикновено е докато тестеното изделие е топло. За щастие нямах такъв проблем, даже и докато соленките бяха горещи /може ли да не пробвам ! :)/
С тези соленки почерпих за Бабин ден – аз си го празнувам по старому – на 21 януари. Снощи интернетът ми изчезна и не можах да кача рецептата,затова ви черпя днес :)

Малко поизмених рецептата, в зависимост от наличните продукти.

Продукти  1 ч.ч. = 200 мл
200 г мас
1 чаша кисело мляко
1 пакетче амонячна сода
1 яйце и 1 белтък
150 г сирене
150 г кашкавал
1 ч. л. сол
брашно – около 600 г / 5 ч. ч./

За намазване
1 жълтък и няколко капки олио или прясно мляко

Приготвяне
В купа се слагат 2 ч. ч. брашно, смесени със солта. Добавят се омекналата  на стайна температура мас; киселото мляко с разтворената в него амонячна сода (ако нямате или не харесвате амонячната сода, може да я замените с 1 ч. л. сода бикарбонат или 1 пакетче бакпулвер /10 г/);  яйцето и белтъка; настърганите сирене и кашкавал. С лъжица се обърква хубаво тази смес.
Постепенно се добавя от останалото брашно, докато се получи меко тесто (преди съм добавяла по-малко брашно. Сега сиренето беше доста меко и предполагам че заради това ми пое повече брашно).
Тестото се прехвърля на набрашнен плот и се оформя на топка с леко премесване.
Поставя се в найлонов плик или опаковъчно фолио и престоява в хладилника поне 2 часа (при мен бяха 4 часа).
Изважда се тестото и върху набрашнен плот се разделя на 4 части. Всяка част се разточва на кръг, разделя се на 6, 8 или 12 триъгълника. Така се получават по-големи или по-малки кифлички. Триъгълниците се навиват  на кифлички от широката част към върха. Нареждат  се  в тава постлана с хартия за печене, на малко разстояние една от друга. Намазват се с разбития жълтък. Може да се поръсят с ким ( у нас няма почитатели) или едра сол, или друга подправка.


Пекат се в предварително загрята фурна, на 180 градуса.
Излизат 2 тави с размер 35/35 см и в зависимост как е разделено тестото – 24, 32 или 48 кифлички.
Тестото може да се разточи с дебелина  5 мм и да се изрежат различни фигурки;  да се нареже на ленти, широки 1 см , с дължина 12 – 15 см и по желание  да се навият спираловидно; и т. н.
Поднасям ви ги с компот от череши
 
 или нектар от круши


 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

32 коментара:

  1. Тили, разкошни соленки си направила. Така и не успях до момента да намеря успешна рецепта за соленки и затова задължително ще изпробвам твоята. Благодаря. Сърдечен поздрав от кулата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да те "омагьосат" и да ти допаднат!
      Усмихната вечер!

      Изтриване
    2. Тили, все забравям да се отчета, но многократно правя соленки по твоята рецепта като променям само оформянето на печивото.
      Ти си вълшебница, а рецептата е изключително точна. Благодаря!
      Моля за разрешение да публикувам в моя блог. Надявам се по този начин твоята рецепта да стигне до повече хора.
      С пожелание за здраве и сили!

      Изтриване
    3. Благодаря ти за милите думи! Много се радвам че рецептата ти е допаднала. Разбира се че можеш да я ползваш в блога си. С удоволствие ще видя твоето оформяне!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Тили, чудесни са!
    Преди използвах амонячна сода, но отдаван не съм купувала!
    Ще си потърся, защото знам, че има миризма по време на печенето, но след това няма.
    А другата сода винаги ми оставя миризма!
    И "компанията" на кифлите ми харесва :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, бях я купила преди време за нещо друго, но така си остана неизползвана и понеже наближава срока на годност да изтече, трябваше да я употребя за нещо, пък и ми се ядеше нещо соленко! :) А "компанията" и на нас ни допадна много, още повече щом сами сме си я приготвили!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. И аз много обичам старите тетрадки - нищо, че са пожълтели от дългото използване, те са някак пълни с история. :)
    Соленките са супер, снимките също! :)
    Честит празник със закъснение, Инче! Бъди здрава и много щастлива! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле! А тетрадките все още ще ги използваме! :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  4. Честит Бабин ден Тили !! С тази рецепта ми напомни за детството ,соленките изглеждат супер !!
    Прегръдки Иви !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иви! Радвам се, че припомням детството ти!
      Лека вечер!!

      Изтриване
  5. Тили, на патерици - честит бабинден! Желая ти да си здрава и да си най-обичната баба. Черпя с една от тези соленки, макар и топличка, защото са прекрасни! :)
    Хубава вечер!

    П.П. Обожавам такива овехтели и пожълтели тетрадки. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери, за топлите думи!
      А тетрадките все още ползвам, даже и допълвам с рецепти!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  6. Тили и нашата компания празнуваме на 21 януари. Да си жива и здрава! Да те радват деца и внуци!
    Соленките ти изглеждат вкусни! И аз съм ползвала амонячна сода, наистина не е проблем след изстиването на печивата. Много пръхкави изглеждат соленките и вярвам на всички се е усладила почерпката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети!
      Соленките бързо изчезнаха!
      Хубав ден!

      Изтриване
  7. Всичко ново е ..добре забравено старо:) Чудесни рецепти има в тези стари тетрадки, тази също много ми допада:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Траянче! Като "осъвременим" някоя съставка става и нова рецепта!
      Успешен ден!

      Изтриване
  8. Тили,честит празник!Бъди жива и здрава и все така вкусно да отбелязвате празника!Чудесни кифлички,взимам си с удоволствие!Сърдечен поздрав и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси!
      Черпя те с удоволствие!
      Усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Честит бабин ден! А рецептите от старите тетрадки са ми любими! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катя! Ще съчетаваме старите рецепти и новите идеи!

      Изтриване
  10. Разкошни соленки,Инче.Рецептите от старите тетрадки са най-хубавите,изпробвани и сполучливи.Ще ги приготвя,много ми хареса рецептата.Поздрави и хубав ден ти желая,Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, напълно си права - изпробвано и записано!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  11. Разкошни соленки, Тили,
    изглеждат страхотно, а рецептите от старите тефтери наистина са много ценни...
    Чудесна идея и рецепта за бабинден, а сега хубав петък и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за топлите думи, Диана!
    Приятен петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Ех, тези стари тетрадки, пълни със сладки и соленички изкушения ...
    Прекрасни соленки, Тили! Помня ги :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, благодаря! А рецептата е наистина стара и най-често срещаната.
      Усмихната вечер!

      Изтриване
  14. Тили, чудна почерпка си спретнала, а старите тетрадки са истински съкровищници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря! Наистина са съкровищници и могат да ни подсетят за доста позабравени и вкусни ястия!
      Приятна петъчна вечер!

      Изтриване
  15. Чудесни са! А тази рецепта от старите тефтери непременно записвам за проба :).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Много се радвам, че във Вашия блог открих рецептата, която много исках. А именно- за такива соленки, които са и ароматни, и хрупкави, и пръхки. Тази вечер направих от тях- станаха точно както си ги представям :) Много кулинарни вдъхновения Ви желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, благодаря за пожеланията!
      Радвам се че тези соленки са тъкмо по вкуса Ви!
      Всичко най-добро!

      Изтриване