Страници

неделя, 14 септември 2014 г.

Панирани цветове от тиква /тиквички/




Много се забавих с тази публикация! Ще дойде новия сезон на тиквите и тиквичките! :)
Напълнила съм папки със снимки и рецепти. Къде снимките ми не харесват, къде рецептата не съм я написала добре или съм забравила какви и колко продукти съм сложила…
Тази година тиквички нямаме. Ама нито една не поникна! Както и бостан. Два пъти садим и – нищо!  Но пък за разлика от миналата година – тикви колкото щеш и то доста големи. Ще се прави пак рачел по изричната поръка на дъщерята! :).
Така че тази рецепта е с цветове от тиква.
Продукти
12 цвята от тиква
1 яйце
3 – 4 с. л. брашно
сол
лимонада (вода; бира; прясно мляко;газирана напитка;)
олио за пържене

за сладък вариант – пудра захар

Приготвяне
Използвам мъжки цветове. Те са с тънки, дълги дръжки и не образуват плод (тиква или тиквичка).
 Бера ги сутринта, когато е по-хладно и са хубаво разтворени. Измивам, изтръсквам внимателно, потопявам дръжките във вода и оставям на хладно място.


Това го правя, защото тиквите са на село, прибираме се късно вечерта и  пърженето става най-рано на другия ден. Преди тръгване ги прехвърлям в найлонов плик, като внимателно ги подреждам едно върху друго. Докато дойде време за пържене ги съхранявам в хладилника.
Преди да се панират, внимателно се разлиства всеки цвят и се отстранява тичинката. Отрязват се и дръжките или се оставя съвсем малко - 1-2см. Специално за цветовете от тиква леко ги притискам в основата, за да се сплескат. За цвета от тиквичка предполагам, че това не е необходимо.
От разбитото яйце, брашното, щипка сол и избраната течност се приготвя смес  малко по-гъста от боза. Панировката трябва да се задържа върху цвета.
Всеки цвят се потапя в панировката и се пържи в сгорещеното олио. Тук използвам ценната препоръка на Пепа Стоева - силата на котлона трябва да е на 2/3 от мощността. Нареждат се върху кухненска хартия, за да се поеме излишната мазнина.
Могат да се поднесат със млечно-чеснов сос; със сирене; със сирене, смесено с пресована скилидка чесън; с домати.



Или в сладък вариант – поръсени с пудра захар.


Накрая в панировката сложих и дръжки от цветовете, да опитам какво ще стане. Ами добре се получи, щом тях веднага изядох и остана само една за снимка! :)


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

36 коментара:

  1. Само ги гледам, но не съм опитвала, ама много ме изкушават:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траяна, щом те изкушават, все още има цветове по врежовете, опитай!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Тили, мила, отдавана ги знам аз тези панирани цветове от тиквички и така и не съм ги опитвала. Твоите изглеждат изключително изкусително и добре, че ми напомни за тази рецепта навреме :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, има още време - докато застудее тиквите все цъфтят. А и от тиквички ще може да се намерят цветове.
      Приятна вечер!

      Изтриване
  3. Много са красиви, Тили!
    И със сигурност са вкусни :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! И в двата варианта са вкусни!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  4. И аз само съм ги гледала досега. Някой ден, ако ми паднат тиквени цветя непременно ще панирам да станат като твоите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайти, ще се радвам да ги вида и при теб!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Чудно, вкусно и прекрасно! Ще чакам рачела, да знаеш, Тили:))). Заради варта не смея да го правя, пък много обичам. Прегръдки, Тили и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Не мога да разбера защо се страхувате от тази вар?! Аз и към коментарите към рачела съм писала - варта е гасена. Тиквата или например сините сливи, ако се приготвя сладко, нямат допир с нея. Водата от варното мляко само стяга отвън плода. Хайде престраши се!
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Много интересни и красиви са тези цветове. Казано честно съм ги виждала и на други места цветовете, но никога не съм приготвяла, защото не знам какво ще излезе накрая. Хрупкави ли са? Нещо като чипс, или се заблуждавам, Тили?!
    Чудесна нова седмица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, докато са горещи са отвън хрупкави, вътре меки. Като постоят по-дълго време (ако има кой да ги остави!) омекват.
      Поздрави!

      Изтриване
  7. С тиквен цвят не съм правила, нито пък в сладък вариант, но виж с цветове от тиквички са любими в къщи!
    Много вкусни снимки, Тили!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, имаш тиквички, аз като нямам ползвам тиквени :) Не се съмнявам че и цветовете от тиквичка са вкусни.
      Пробвай и в сладкия вариант.
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Много ми е мерак да направя от тези панирани цветове, толкова красиво стоят! Но който си няма зеленчукова градинка, ще ги гледа на снимка :) А твоите, Тили, са определено чудесни!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бени!
      За съжаление е така. На пазара не може да се намерят. Доста капризни са за съхранение. Ако имаш познати с градина, няма да ти откажат.
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Изглеждат чудесно, Тили! Правила съм преди години.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Щом си ги правила си запозната с вкуса!
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Ех,Инче,блазе ти за наличните цветове и поздравления за отличната реколта от тикви!Много ми е на сърце да ги опитам тези панирани цветове,но уви!Страшно апетитно си ги поднесла и в солен,и в сладък вариант!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, една година има едно в изобилие, друго пък няма! На следваща година - обратно! Природа!
      Щом имаш желание, надявам се да успееш до се снабдиш някой път! Заслужава си да се опита.
      Прегръдка!


      Изтриване
  11. Тили , и аз ще въздишам! От години им се каня на тези цветове и във вариант като пълнени съм ги виждала, но уви не мога да се сдобия с тиквени цветове. Нищо, ще се наслаждавам на твойте и ще преглъщам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пълнените също са интересни. Още не съм правила.
      Със снабдяването наистина е проблем, ако нямаш близък с градина. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Това отдавна се каня да опитам такива, ама и ние не отгледахме тикви тази година. Но ще има и по-добри времена, Тилия! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Тили, никога не съм опитвала, но май е крайно време да се поправя, божествени са твоите. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Определено крайно време е! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Тили, то годината май за нито един градинар не беше хубава... Но здраве да е! Ето че сега ти е хрумнала и друга идея, ама чудно вкусно изглежда! :)
    Аз не се страхувам никак от въпросната вар (по повод коментара на Катето), даже съм заръчала на майка ми да направим рачел, докато съм си все още вкъщи. Имам мерак и за сладко от динени кори.... Да видим де. Но ако стигнем до рачела, стискай ми палци, по твоята рецепта ще е!
    Прегръдки, Тили! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, наистина годината не беше добра. За това, което може се използва!
      От динена кора не съм правила сладко. Имам рецепти, но не съм се сетила.
      Стискам палци, ще се радвам на отзивите и сполука в направата на рачела!
      Прегръдка!

      Изтриване
  15. Ей това нещо още не съм го правила нито веднъж ... срам :(
    Записвам си го за първа възможност!
    Слънчев септемврийски поздрав мила :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ако се срамуваме за всяко ястие, което не сме приготвили, къде ще му излезе края?! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  16. И аз не съм правила, макар да съм виждала рецепти, а тая година имахме доста големи цветове. Обещавам си догодина да опитам :) Чудесно изглежда твоето цвете :)

    ОтговорИзтриване
  17. БЛАГОДАРЯ!МНОГО Е ВКУСНО.

    ОтговорИзтриване