Страници

неделя, 23 ноември 2014 г.

Ябълков пудинг с извара





Ябълки и извара – съчетание, което обичам и не можеше да не направя този сладкиш, който видях при  Мариета.
С малки изменения в продуктите и начина на приготвяне.

Продукти:
300 г безсолна извара
3 големи яйца
1 ч.ч. захар
30 г краве масло  (при мен 3 с. л. зехтин)
2 големи ябълки
0,5 ч. ч. стафиди
1 ч. л. портокалови корички или настъргана кора на половин портокал
3 – 4 с . л. едро нарязани орехови ядки    
0,5 ч. л. канела
щипка сол
За намазване и поръсване
30 г краве масло
4 с.л. галета
пудра захар

Приготвяне
Белтъците се разбиват на сняг с щипката сол.
Изварата и захарта се разбъркват. Добавят се един по един жълтъците, като след всеки се разбива добре с миксер, за да се поеме равномерно от сместа. Прибавя се зехтина и също се разбива. Прибавят се стафидите и белтъчната смес и внимателно се разбърква с шпатула.
Форма с падащо дъно или подходяща тавичка с диаметър 24-26 см се намазва с масло (дъното и част от стената) и се поръсва с половината от галетата – 2 с. л. Формата се разтръсква, за да може галетата равномерно да покрие намазана част.
Поставят  се обелените и настъргани на едро ренде (или нарязани на дребни кубчета) ябълки , поръсва се с канела. Аз добавих и малко орехи. Отгоре се изсипва  изварената смес и се заравнява. Поръсва се с останалата галета (2 с. л.) и се разпределя на малки парченца останалото масло. И тук поръсих с малко орехи.
Пече се в предварително загрята фурна на 150 градуса до златисто (аз съм на газ и трябваше да увелича след 40-тата минута на 180 градуса). Така че всеки да пече според фурната си.
Опеченият сладкиш изстива върху решетка.
При поднасяне може да се поръси с пудра захар.







При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

32 коментара:

  1. Чудесен е, Тили!
    Хубава неделна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен! Изглежда толкова лек и въздушен! Ще се прави :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни нови предложения, Тили -
    и пастата, и картофените токи, но този сладкиш е разкош...
    Чудесна комбинация от вкусове и аромати, ефектна визия -
    благодаря, сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Радвам се че ти харесват!
      Успешна и ползотворна седмица!

      Изтриване
  4. Отговори
    1. Благодаря, Миленче! Не въздишай! :) Действай!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  5. Чуден, наистина чуден сладкиш си приготвила, Тили! Много лек, ароматен и точно по вкуса ми, не съм опитвала такъв и с радост ще го приготвя!
    Желая ти успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Имах останали портокалови корички, май от Лидъл ги бях взела преди време, те допълниха аромата и вкуса на десерта.
      Приятна нова седмица!

      Изтриване
  6. Тили, и при теб този пудинг е изкусителен, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, веднага си го харесах при Мариетка. Имах извара и реших да се възползвам.
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Никога не съм правила сладкиши с извара,но този изглежда толкова примамлив !!!!
    Записвам си рецептата в желани :))
    прекрасна нова седмица ,Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, обезателно опитай! Изварата много добре се съчетава с другите продукти.
      Приятна вечер!

      Изтриване
  8. Тили, чудесен е!
    И аз тези дни правих ябълков сладкиш, много обичам ябълки и непременно ще опитам и твоето предложение.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. През този сезон повечето сме на ябълки и тикви с предложенията си! :)
      ще се радвам да ти допадне.
      Прегръдка!

      Изтриване
  9. Много харесвам сладкиши с извара :) и когато мога, изнудвам моите и правя.
    Чудесен е твоя сладкиш, Инче!
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбирам че другите не си падат много по тези сладкиши! :) И при нас е така, но учудващо получи одобрение! Даже внукът, който винаги посреща всичко предложено с недоверие и сега, като го погледна, отбеляза че е "много сух", но като го опита се коригира и даже ме скастри "не можа ли да го направиш по-малък?!" Искаше още! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Много апетитен сладкиш, Инче! Наподобява чийзкейк с блат от ябълки, но е много по-пухкав! :) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Тили, много интересен и сигурна съм вкусен сладкиш! Трябва да го опитам! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, ако обичаш тези ставки, обезателно ще ти допадне!
      Прегръдка!

      Изтриване
  12. Страхотен е и безумно сочен,Инче!Любимата ми чийз текстура е това,обожавам!Успешна нова седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, точно такъв е - сочен и вкусен!
      Прегръдка!

      Изтриване
  13. Чудесен е, плътен, сочен и много вкусен:). Прекрасен ден, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Приятен и слънчев ден! /Поне при нас се очертава такъв! /)

      Изтриване
  14. Инче, чудесен е! Много обичам сладкиши с плодове, а пък ябълката ми е от любимите - свежа, вкусна, набрана от градината на село. Трябва да го опитам непременно! Хубав и слънчев ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, и моите ябълки са домашни. Доста от тях не са много угледни, но пък затова знам че са чисти от към химикали и са много ароматни и вкусни. Нямат нищо общо с купешките.
      А сладкишът определено опитай!
      Поздрави!

      Изтриване
  15. Направих сладкиша точно по описанието. Нищо не се получи. Прилича на печена попара с ябълки и извара. Брашно има ли в тази рецепта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам че не ви се е получил сладкишът! Брашно няма.
      Както на моите снимки, така и в оригиналната рецепта - http://passionscooking.blogspot.com/2014/11/blog-post_14.html не прилича да е "печена попара с ябълки и извара".

      Изтриване