Общо
взето за приготвянето на хляб или питка използвам основните съставките, като комбинирам различни брашна и добавки, и като сменям течността, според
това което имам под ръка – вода; прясно мляко; кисело мляко; газирана вода;
сметана; смес от тях. Естествено за по-специални случаи - бяло брашно, с добавка на яйца,
олиото може да се замести с масло.
Това
беше питката за Нова година.
Продукти 1 ч. ч. = 200 мл
500
– 600 г брашно (4 – 4 ¾ ч. ч.)
1
ч. ч. кисело мляко
0,5
ч. ч. вода
7
г суха мая
1
ч. л. сол
1
ч. л.захар
3
с. л. олио
2
белтъка и 1 жълтък
За
намазване - 1 жълтък и няколко капки олио
(при
тази питка използвах 2 белтъка останали в хладилника, а
за
намазване - от разбитото за паниране на пържоли яйце )
Приготвяне
Киселото
мляко се разрежда с водата, добавя се захарта и леко се затопля.
3
чаши от брашното се пресяват 3 пъти заедно със солта и маята. Прави се кладенче
в средата и се сипва олиото, леко разбитите белтъци и айряна. Омесва се тесто, като
постепенно се прибавя от останалото брашно. Трябва да се получи гладко, меко,
нелепнещо тесто.
Оставя
се да втаса покрито в съд, намазан с олио.
Втасалото
тесто се оформя по желание и се поставя в намазана или покрита с хартия за
печене тава. Оставя се отново да втаса. Намазва се 2 – 3 пъти с разбит жълтък, смесен с няколко
капки олио, прясно мляко или вода.
Пече
се в предварително загрята фурна на 170 – 180 градуса С.
Остава
се върху решетка да изстине напълно и се завива с кърпа.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Питката за Нова година е била цяло греещо цвете! Тили, да сте живи и здрави всички вкъщи, за да се събирате все така около вкусна и уханна трапеза, желая ти го от сърце! А питката е душичка... Отчупвам си крайче, да знаеш. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря, Гери! Отчупи си, ще ти се услади! :)
ИзтриванеУспешна нова седмица!
Много пухкава питка, Инче! :) Досега като се замисля не съм пробвала питка с кисело мляко, винаги я правя с прясно, но като гледам резултатът е също толкова апетитен! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Светле, опитай! Вярвам че ще ти хареса.
ИзтриванеПоздрави!
Обичам питки с кисело мляко,защото се получват с чудно хрупкава коричка,твоята е супер,Инче,пухкава и с чуден тен!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Набързо я направих,но стана добре!
ИзтриванеУспешна седмица и на теб!
Разкошотия е, Инче, пухкава и с прекрасна коричка! :)
ОтговорИзтриванеМмммм, бих си хапнала с най-голямо удоволствие!
Поздрави и хубава вечер!
Креми, мислех че ще стигне за по-дълго време, но бързо свърши! :)
ИзтриванеПрегръдка!
Ама че е лъскавка, Тили, фантазия просто!
ОтговорИзтриванеВеси, мажа я 2 - 3 пъти с жълтъка и така се получава по-тъмен цвят и е по-лъскава. Този трик четох някъде из интернета и го прилагам.
ИзтриванеЛеле, каква питка! Много лъскава е станала, Инче! Ама то има защо да е такава, 2-3 жълтъка за една питка са доста. Благодаря за споделеното, а с белтъците после какво правиш. Аз един белтък го хвърлям, но 3 ще има да стоят в хладилника.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Габи, нещо не си ме разбрала! :) По принцип, когато ползвам яйца в питката, отделям един жълтък за намазване, а останалото - белтъка и другите цели яйца слагам в питката. Но предполагам така правят всички. В случая имах останали от дъщерята 2 белтъка. Тях сложих в тестото. В момента панирах пържоли и използвах от разбитите яйца, за да намажа питката. Докато я намазвам, първите места позасъхват. Повтарям и евентуално потретвам намазването. Така става лъскава.
ИзтриванеПоздрави!
Страхотна е питката, Тили, направо грее :) С този апетитен загар и пухкава текстура, сигурна съм, че едно от тези топчета, ако и седна топла-топла, няма да ми стигне :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Таня, напълно си права! Макар и изстинала, не очаквах че толкова бързо ще я консумираме!
ИзтриванеПоздрави
Баба ми навремето правеше като твоите питки Тили.Чудесна е.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря, Елена!
ИзтриванеПоздрави!
Радко правя тестено, а много обичам, но ми е трудно! Винаги се възхищавам на такива прекрасни хлебни творения! Прекрасна питка, Тили!
ОтговорИзтриванеЕ, тук не ти вярвам! :) Такива торти и десерти правиш, които са къде, къде по-сложни от тестото!
ИзтриванеТоку-що видях кашкавалките ти - чудни са!
Прегръдка!
Грейнала е, Тили - приказна, разкошна -
ОтговорИзтриванечудесна питка си избрала за новата година!
Благодаря за страхотната рецепта и хубава нова седмица!
Благодаря, Диана!
ИзтриванеУспешна седмица и на теб!