Рецептата
е на Катето ,(или
по-скоро на майчето ѝ), от времето на коледните пости. Постен фасул обичам, но
не съм се сетила да пека на фурна, още повече
пък да сложа на куп всички продукти в тавата. Лесно и вкусно!
С
малки изменения при мен.
Продукти
Консерва
зелен фасул (800 мл)
1
глава лук
1
морков
2-3
скилидки чесън
0,5 ч.л. червен пипер
2-3 с.л. домати от консерва , или както при мен - от консерва печени чушки и домати; (или 1 с. л. доматено пюре)
0,5 ч.л. червен пипер
2-3 с.л. домати от консерва , или както при мен - от консерва печени чушки и домати; (или 1 с. л. доматено пюре)
1
ч.л. препечено брашно
пресен копър или сух
пресен копър или сух
3-4
с.л. олио
Приготвяне
Лукът
се нарязва на ситно, чесънът – на филийки, морковът се рендосва. Брашното (и
ако се ползва доматено пюре) се размива в малко
студена вода.
Смесват се със зеления фасул и течността от
консервата (или по желание вместо нея се добавя топла вода) , доматите,
червения пипер и копъра.
Всичко
се прехвърля в тавичка, като водата
трябва да покрие зеленчуците. Ако е необходимо се долива, опитва се на сол, отгоре се поръсва с олиото и
се пече в предварително загрята умерена фурна докато течността се изпари.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Толова апетитна последната снимка, Тили!
ОтговорИзтриванеАз съм голям фен на зеления боб, но така печен не съм правила, непременно ще опитам!
Иначе слагам всички продукти и задушавам докато остане на мазнина, а после с кисело млекце :)!
Прегръдка, мила и хубава вечер!
Ив, с кисело мляко; с чесън и оцет; плакия; паниран. Има много интересни начини на приготвяне на зеления фасул. И аз правя някои път като теб. Опитай печения.
ИзтриванеПрегръдка!
На мен като ми се прияде нещо сладко, си готвя зелен фасул Тили ... засища организма от към захари и е много здравословен. И е истина, не се шегувам ... прошепна ми го една диетоложка. Не че съм спряла да си хапвам шоколад и го замествам със зелен фасул, но почти винаги се сещам за този съвет когато реша да го готвя.
ОтговорИзтриванеИ аз като теб и Катето ... всичко на куп в гювеча :) Много е вкусно!
Прегръдка за хубава вечер и от мен!
Това за замяната ще го имам предвид. Приемам го съвсем сериозно. А като писа - гювеча - ето идея - следващият път ще го сготвя в гювечета!
ИзтриванеДани, прегръдка и от мен!
:) Тили, много ти благодаря, че си се доверила на рецептата, даже за мен си е комплимент такъв кулинар като теб да направи нещо от моят блог! Наистина е много вкусна. То всъщност рецептата си е класика, просто е запечен във фурна. Не знаех, че почти никой не е пробвал по този начин фасула, оказа се изненада:). Много ми е апетитно при теб и с удоволствие ще си сипя голяма паничка от таз чудна манджичка. Прегръдки и приятна вечер ти желая:)
ОтговорИзтриванеКате, благодаря за милите думи! Аз се уча непрекъснато от вас, нищо че сте по-млади! Вие внасяте много разнообразие и новости в кухнята.
ИзтриванеРецептата наистина е класика, но колко малка промяна е необходима, за да стане още по-вкусно ястие, както и да се приготви много по-лесно!
Сипи си и да ти е сладко!
Прегръдки!
Мноого вкусно изглежда, Тили! Взимам си една чинийка, че днес съм гладна от сутринта, а къде е чаак вечерта...
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
До вечерта трудно ще издържиш, така че си сипи, нищо че е постно! :)
ИзтриванеПриятен ден!
Много апетитен , обичаме го и ние:)
ОтговорИзтриванеОще един съмишленик за зеления фасул! :)
ИзтриванеХубав ден, Трянче!
Много вкусен става Тили.Навремето и моята баба го приготвяше, поздравления за снимките и представянето.Разкошно е.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря, Елена!
ИзтриванеИ аз обичам, но и аз не съм се сетила във фурната. Ще пробвам, златни сте, че споделяте с Катето :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава сряда на теб, Ина!
Теб пък най-малко очаквах да те видя в коментарите за постно! :)))
ИзтриванеПепа, благодарностите са за майчето на Катето.
Прегръдка!
Вкусна манджичка,много я обичам.Аз слагам и една малка консерва грах,Инче опитай я и с грах,още по вкусна става.Хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеТанче, постен грах също обичам и често готвя. Но в комбинация със зелен фасул не съм правила. Ще опитам. Благодаря, че сподели!
ИзтриванеПриятна вечер!
Още при Катето ми въздейства тази гозба,сега тук вече съвсем се настроих,Инче и я включвам в графа предстоящи,мнооооого апетитен е и при теб,много!
ОтговорИзтриванеРоси, предстоящите Великденски пости може да те подсетят за нея, макар и да не постиш.
ИзтриванеРадвам се че ти харесва и на теб.
Хубава вечер!
Любима постна манджика. Ех, Тилия, винаги ме подсещаш за тези хубави неща;)Поздрави!
ОтговорИзтриванеМарта, този път Катето е виновна! Тя е първоизточника! :)
ИзтриванеЛека вечер!
Вкусничко, Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! Наистина е вкусно!
ИзтриванеПоздрави!
Вкусно и засищащо ястие,а и толкова фотогенично.....
ОтговорИзтриванеВъпреки че е постно! :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили, може ли и аз да се наредя? :) Същите продукти, но по-малко по-различен начин на готвене и с изсушен фасул (с шушулки, не зрял), се готви в края на чинка ми и му казват мушници. Толкова е вкусно! Някой път ще й кажа да приготви и ще покажа. :)
ОтговорИзтриванеУсмивки!
Разбира се, Гери! Никого не връщам! :)))
ИзтриванеЗаинтригува ме с това ястие. За пръв път го чувам и като се разрових из Гугъл открих интересни неща. Показвай по-бързо! :)
Хубава петъчна вечер!
Не знам кога въобще ще се прибера вкъщи, за да го осъществя, но ще го направя някой път заради теб, Тили. :) Иначе прилича на това - http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/3060527/Main/3060519 (по-надолу в публикацията). Но вариантът на чинка ми е постен, без мръвки. :) Много вкусно! Сигурно от сушенето...
Изтриване