Страници

вторник, 13 януари 2015 г.

Постен зелен фасул на фурна




Рецептата е на  Катето ,(или по-скоро на майчето ѝ), от времето на коледните пости. Постен фасул обичам, но не съм се сетила да пека на фурна, още повече  пък да сложа на куп всички продукти в тавата. Лесно и вкусно!

С малки изменения при мен.


Продукти
Консерва зелен фасул (800 мл)
1 глава лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
0,5  ч.л. червен пипер
2-3 с.л. домати от консерва , или както при мен -  от консерва печени чушки и домати; (или 1 с. л. доматено пюре)
1 ч.л.  препечено брашно
пресен копър  или сух
3-4 с.л. олио

Приготвяне
Лукът се нарязва на ситно, чесънът – на филийки, морковът се рендосва. Брашното (и ако се ползва доматено пюре) се размива в малко  студена вода.
Смесват се със зеления  фасул и течността от консервата (или по желание вместо нея се добавя топла вода) , доматите, червения пипер  и  копъра.
Всичко се прехвърля в тавичка,  като водата трябва да покрие зеленчуците. Ако е необходимо се долива,  опитва се на сол, отгоре се поръсва с олиото и се пече в предварително загрята умерена фурна докато течността се изпари.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

27 коментара:

  1. Толова апетитна последната снимка, Тили!
    Аз съм голям фен на зеления боб, но така печен не съм правила, непременно ще опитам!
    Иначе слагам всички продукти и задушавам докато остане на мазнина, а после с кисело млекце :)!
    Прегръдка, мила и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, с кисело мляко; с чесън и оцет; плакия; паниран. Има много интересни начини на приготвяне на зеления фасул. И аз правя някои път като теб. Опитай печения.
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. На мен като ми се прияде нещо сладко, си готвя зелен фасул Тили ... засища организма от към захари и е много здравословен. И е истина, не се шегувам ... прошепна ми го една диетоложка. Не че съм спряла да си хапвам шоколад и го замествам със зелен фасул, но почти винаги се сещам за този съвет когато реша да го готвя.
    И аз като теб и Катето ... всичко на куп в гювеча :) Много е вкусно!
    Прегръдка за хубава вечер и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това за замяната ще го имам предвид. Приемам го съвсем сериозно. А като писа - гювеча - ето идея - следващият път ще го сготвя в гювечета!
      Дани, прегръдка и от мен!

      Изтриване
  3. :) Тили, много ти благодаря, че си се доверила на рецептата, даже за мен си е комплимент такъв кулинар като теб да направи нещо от моят блог! Наистина е много вкусна. То всъщност рецептата си е класика, просто е запечен във фурна. Не знаех, че почти никой не е пробвал по този начин фасула, оказа се изненада:). Много ми е апетитно при теб и с удоволствие ще си сипя голяма паничка от таз чудна манджичка. Прегръдки и приятна вечер ти желая:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря за милите думи! Аз се уча непрекъснато от вас, нищо че сте по-млади! Вие внасяте много разнообразие и новости в кухнята.
      Рецептата наистина е класика, но колко малка промяна е необходима, за да стане още по-вкусно ястие, както и да се приготви много по-лесно!
      Сипи си и да ти е сладко!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Мноого вкусно изглежда, Тили! Взимам си една чинийка, че днес съм гладна от сутринта, а къде е чаак вечерта...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До вечерта трудно ще издържиш, така че си сипи, нищо че е постно! :)
      Приятен ден!

      Изтриване
  5. Много апетитен , обичаме го и ние:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още един съмишленик за зеления фасул! :)
      Хубав ден, Трянче!

      Изтриване
  6. Много вкусен става Тили.Навремето и моята баба го приготвяше, поздравления за снимките и представянето.Разкошно е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. И аз обичам, но и аз не съм се сетила във фурната. Ще пробвам, златни сте, че споделяте с Катето :)
    Поздрави и хубава сряда на теб, Ина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теб пък най-малко очаквах да те видя в коментарите за постно! :)))
      Пепа, благодарностите са за майчето на Катето.
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Вкусна манджичка,много я обичам.Аз слагам и една малка консерва грах,Инче опитай я и с грах,още по вкусна става.Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, постен грах също обичам и често готвя. Но в комбинация със зелен фасул не съм правила. Ще опитам. Благодаря, че сподели!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  9. Още при Катето ми въздейства тази гозба,сега тук вече съвсем се настроих,Инче и я включвам в графа предстоящи,мнооооого апетитен е и при теб,много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, предстоящите Великденски пости може да те подсетят за нея, макар и да не постиш.
      Радвам се че ти харесва и на теб.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  10. Любима постна манджика. Ех, Тилия, винаги ме подсещаш за тези хубави неща;)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, този път Катето е виновна! Тя е първоизточника! :)
      Лека вечер!

      Изтриване
  11. Отговори
    1. Благодаря, Веси! Наистина е вкусно!
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Вкусно и засищащо ястие,а и толкова фотогенично.....

    ОтговорИзтриване
  13. Тили, може ли и аз да се наредя? :) Същите продукти, но по-малко по-различен начин на готвене и с изсушен фасул (с шушулки, не зрял), се готви в края на чинка ми и му казват мушници. Толкова е вкусно! Някой път ще й кажа да приготви и ще покажа. :)
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, Гери! Никого не връщам! :)))
      Заинтригува ме с това ястие. За пръв път го чувам и като се разрових из Гугъл открих интересни неща. Показвай по-бързо! :)
      Хубава петъчна вечер!

      Изтриване
    2. Не знам кога въобще ще се прибера вкъщи, за да го осъществя, но ще го направя някой път заради теб, Тили. :) Иначе прилича на това - http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/3060527/Main/3060519 (по-надолу в публикацията). Но вариантът на чинка ми е постен, без мръвки. :) Много вкусно! Сигурно от сушенето...

      Изтриване