Понякога
за по-бързо меся содена питка. Разбрах
че за Антоновден и Атанасовден се прави такава питка. Нямаме именници, но ми
свърши хляба и реших да я омеся. Тъкмо
да кача и едни по-стари снимки, докато не съм ги загубила. :)
Продукти 1 ч. ч. = 200 мл
500
г брашно (4 ч. ч.)
1,5
ч. ч. кисело мляко
1
ч. л. сода
3
с. л. олио
1
ч. л. сол
1
ч. л. захар
по
желание 1–2 яйца
Приготвяне
Брашното
се пресява 3 пъти заедно със солта. В средата се прави кладенче, в което се
сипва киселото мляко с предварително разтворената в него сода, захарта, олиото
и яйцата, ако се употребяват, като се отделя един жълтък за намазване отгоре. При
замесването ако е необходимо се добавя
малко топла вода.
Замесва
се тестото, но не се меси дълго време,
както обикновено при питките с мая, а колкото да се смесят съставките и да
стане гладко, меко тесто (тестото на пипане трябва да е меко като меката част
на ухото).
Поставя
се в намаслена тава с диаметър 22 см. Разстила се равномерно и се намазва
с олио (зехтин). Ако се използват яйца в тестото се намазва с разбития с няколко капки олио жълтък . Оставя се
покрита ”да почине” половин, един час. Преди да се сложи да се пече обикновено се
нашарва с вилица отгоре.
Питата за Антонов ден - надупчена порядъчно, за да не се за да не се "надупчат" децата от шарка! :) |
Пече
се в предварително загрята фурна на 170 – 180 градуса С.
Опечената
питка отново се намазва гореща с малко олио (зехтин), остава се върху решетка
да изстине, след което се завива в кърпа.
По-стара снимка. Питката е приготвена от бяло и типово брашно 1:1 |
Чудна с пресен домат и сирене |
Питката за Антоновден |
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Същата правя за Бъдни вечер. Знам, че не е постна, но пък е страшно вкусна. :) Наздраве за именниците, поздрави, Тили!
ОтговорИзтриванеГери, то тази питка си е традиционна и най-често правена. Но да си намери място в блога. :)
ИзтриванеИменниците да са здрави и щастливи!
Поздрави!
Чудна, чудна,чудна!
ОтговорИзтриванеА това парче с домата и сиренето си взимам за себе си. Любимото ми ядене.
Аля, много върви с домат и сирене! :)
ИзтриванеХубава вечер!
Вкусна и дъхава, ще си отчупя непременно едно парченце!
ОтговорИзтриванеСлънчево утре с много усмивки!
Да ти е сладко, Жани!
ИзтриванеХубави почивни дни!
Съвършеният хляб!Поздрави,Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленка!
ИзтриванеХубава неделна вечер!
Веднъж казах, че имам един несполучлив опит със содена питка и не повторих да направя!
ОтговорИзтриванеЩе опитам някой път твоята рецепта, Инче, питката изглежда вудесно, а снимките греят!
Прегръдка! Хубава нова седмица!
Благодаря, Ив! Това че имаш един несполучлив опит, не означава че не трябва пак да опиташ! :) Вярно че не е пухкава и така мека, както тези приготвени с мая, но си имат особения вкус и не знам как да го обясня - но нещо домашно, нещо свързано с детството, с домашната топлина и уют! Поне при нас е така. :)
ИзтриванеПрегръдка!
Страшна пухкавелка, уроци даваш ли, че не ме бива със содените питки:)
ОтговорИзтриванеРазсмя ме! Не съм чак такъв майстор, но давам, и то безплатно! :)))
ИзтриванеПоздрави!
Колко красиво си я представила, Тили! И тази от Антоновден с вретеното, толкова традиционно и хубаво! Страхотна публикация! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Просто съвпадна празника с липсата на хляб и вместо с мая реших да е содена питка. :)
ИзтриванеУспешна седмица!
Тили,
ОтговорИзтриванебаба ми, преди години приготвяше содени питки и ги предпочиташе пред тези с мая.Ставаха много вкусни, особено с прибавка на малко царевично брашно.Твоята е станала чудесна, съдейки по снимките.
Поздрави !
Елена, преди като че ли по-често правехме содени питки. И в двете ми има черно брашно, в едната по равно с бялото, в другата - по-малко. Ще опитам и с добавка на царевично, което пък добавям в ежедневния си хляб. Благодаря за идеята!
ИзтриванеПоздрави)
Много апетитна е станала, Тили! Обаче ще я ям след заслабването:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Ще видя какви ги заслабваш, но още не сте ме приели в групата! :)))
ИзтриванеНаправо се заседях тук, като на гости, Тили. С тази чудно вкусна питка, как да не му се прииска на човек да приседне на твоята трапеза!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Таня! Ти на моята, а аз заседях на твоята! :)))
ИзтриванеПоздрави!
Много обичам содена питка, а твоята е разкошна, Тили!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Диана!
ИзтриванеПриятна вечер!
Много обичам содена питка и ако се навия изобщо да меся, обикновено правя такава. Ще опитам и твоята, Тилия! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМарта, ще се радвам, ако ти допадне моят вариант! Ще дойде и твоето време да месиш по-често! :)
ИзтриванеПоздрави!
Много споучлива рецепта! Страшна вкусотия се получава! Правя я днес за четвърти път :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Мария!Да Ви е сладко! :)
ИзтриванеМного е хубава
ОтговорИзтриванеБлагодаря. Радвам се че Ви харесва.
ИзтриванеТази рецепта я ползваме редовно вкъщи. Питката става чудесна! Аз експериментирах и добавих и 1ч.л.бакпулвер и става много добре и така. Благодаря много за рецептата!
ОтговорИзтриванеС бакпулвер също става. Радвам се че Ви харесва. :)
Изтриване