Страници

сряда, 15 април 2015 г.

Джинджифилово пиле с лапад и ориз




Идеята взех от  Мира - "Хляб и сол"  , естествено приготвено по мой начин.
Продукти
около 1 кг пилешки бутчета
1 ч. ч. ориз
300 г лапад
1 връзка пресен лук
1 – 2 стръка пресен чесън
1 пълна ч. л. настърган пресен джинджифил
1 ч. л. горчица
1 пълна ч. л. мед
3 – 4 с. л. олио
сол
джоджен

Приготвяне
Бутчетата се измиват, леко подсушават, посоляват и намазват със смес от джинджифила, горчицата и меда. Съдът се покрива и оставя в хладилника за час – два.
Лападът се измива, изрязват  се дебелите жилки на листата и се нарязва.
В сгорещеното олио за кратко се задушава ситно нарязания пресен лук и  чесън. Прибавя се лапада и се задушава малко, колкото да се намали обема му.  Добавя се ориза, 3 ч. ч. топла вода. Като заври се посолява на вкус и се прибавя ситно нарязан джоджен. Сместа се прехвърля в тавичка, отгоре се поставят пилешките бутчета, слага се капак или се покрива с фолио и се пече  първоначално в силна фурна (около 200 градуса), докато заври, след което се намалява на умерена фурна – 170 – 180 градуса С.  Когато стане готово се маха капака (фолиото) и се допича до златисто.
При поднасяне може да се поръси със ситно нарязан джоджен.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

24 коментара:

  1. Чудесна идея, Тили!
    Обичам пресен джинджифил и
    съм сигурна във вкуса!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Аз също много харесвам пресния джинджифил и често го използвам при готвене.
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  2. Не съм опитвала с джинджифил, но всички продукти в тази порцийка са ми любими, така че си представям каква вкусотия е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко по-пикантно, но добре се съчетава с другите продукти.
      поздрави!

      Изтриване
  3. Разкош, абсолютен разкош! Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
  4. Интересно нововъведение в познатата рецепта :) На снимките е така апетитно, че си заслужава да се опита.
    Поздрави, Тили! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко разнообразие на стара рецепта!
      Приятна вечер, Бени!

      Изтриване
  5. Тили, така и не се научих да ги яма тези зелените неща, но пък от снимките ти ме провокират отново! Ще взема да опитам отново, защото изглежда супер апетитно! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси!
      Различни хора, различни вкусове! Не може да сме еднакви. Ако всички харесваме едно и също и ястията ще са едни и същи. А така има такова разнообразие!
      Прегръдки и слънчев ден!

      Изтриване
  6. Не съм приготвяла такава пролетна рецепта с джинджифил и горчица.Интересно съчетание.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, стига да обичаш нещо по-пикантно. Който не харесва, може само да посоли бутчетата. (Макар че аз с удоволствие мога да ям само ориза с лапада! ) :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  7. ММ, това изглежда много добре. Интересна комбинация, Тилия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира ме предизвика и ми допадна предложението ѝ!
      Поздрави, Марта!

      Изтриване
  8. Тили, пак интересна гозбица при теб, по мой вкус е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, за тези които обичат зеленийките е! :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  9. Инче,всичко с лапад ми се услажда,без съмнение гозбата ти много ще ми хареса!
    С пожелание за усмихната и слънчева пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, сега им е точно времето на тези зелении!
      Прекрасна пролет и на теб!

      Изтриване
  10. Вече си имам запаси и от лапад, Тили. Твоята рецепта ми харесва, особено с тази джинджифилова нотка... и май няма да се чудя повече как да оползотворя зеленийката.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, ще се радвам да се довериш на предложението!
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Разкошна рецепта и неустоими снимки -
    всяко зрънце ориз е като малко бижу...
    Благодаря и сърдечни поздрави за теб, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодарности, Диана!
      Слънчев ден!

      Изтриване
  12. Тили радвам се ,че си се вдъхновила и пробвала джинджифиловото пиле.:)
    Получило се е неустоимо апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, вкусна идея даде и не можех да не се възползвам от нея! Благодаря!
      Поздрави!

      Изтриване