Страници

неделя, 7 юни 2015 г.

Ягоди с прясно мляко




Може би най-старият  ми спомен за десерт от детството! 

Майка ми го приготвяше  като нарязваше с лъжицата ягодите на парчета, а аз старателно ги смачквах и обезателно обирах каймака  от домашното прясно мляко (а пък то каймак ли – един пръст дебел!) (тези които не обичат каймак, като дъщерята и внука да не четат!) и тогава добавях малко мляко и захар на вкус. Тогава нямаше  сегашното изобилие на сладоледи като сега. Това беше най-вкусния сладолед на света!
По-късно разбрахме че някои хора го приготвят с кисело мляко, но на нас не ни харесваше киселата жилка в това мляко.
Сега вече  се приготвя и  със сладкарска сметана (но от каймака има ли по-хубава сметана!?), заквасена сметана, цедено мляко  или се разбива с пасатор за разни модерни питиета като смутита и шейкове.
Изборът е на всеки по вкуса, но на нас така поднесени, ягодите се остават любим пролетен десерт.
Продуктите са съвсем ориентировъчни,  защото един обича с повече ягоди, друг – с повече мляко.
Продукти
1 чаша ягоди
1 чаша студено прясно мляко
захар на вкус

Приготвяне
Добре измитите ягоди се почистват от венчелистчетата.
Нарязват се на половинки или четвъртинки  или се намачкват.
Посипват се със захар и се заливат със студеното мляко. Смесват се, докато захарта се разтопи.


Това е. Просто и вкусно!




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Ох, май и аз не трябваше да го чета!
    Изглежда много изкусително, Тили!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ясно! Не си любител на каймака! :) Спокойно можеш да го пренебрегнеш.
      Като бяха малки, двамата внука се караха на кой да сложа повече каймак в прясното мляко, сега, ако случайно консумира, на по-малкия внук му се цеди с гъста цедка млякото, за да няма и частичка каймак!

      Изтриване
  2. Чудесни снимки и рецепта, Инче! С теб сме на една вълна, само че при мен това изкушение е под формата на напитка. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да! Разбито с блендер или пасатор е идеално питие!
      Поздрави, Светле!

      Изтриване
  3. Много вкусно! Аз нарязвам ягодите на половинки и в кисело мляко със захар, но май ще опитам и твоя вариант, Тили.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вале, с кисело мляко е най-често срещания вариант. Затова споделих и този.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. И аз съм хапвала с кисело мляко, защото е нямало кой да ме подсети да го консумирам с каймак от прясно мляко. Но ето, че вече знам нова рецепта, която да изпробвам скоро време. Прегръдки, Инче и усмихната нова седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали сме затова - да споделяме и нещо не толкова срещано! :)
      Всичко най-добро, Габи!

      Изтриване
  5. Ох, вълшебно е това намигване от детството, Тили! Много вкусно започва денят ми:) Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ни се измениха вкусовете с това разнообразие от вкусни рецепти от света, искам да запазя и такива - от детството, от семейството! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. А аз за пръв път го чувам. Звучи просто, вкусно и свежо, Тилия. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, знам че това съчетание не е често срещано, затова и споделих. А наистина е "просто, вкусно и свежо"!

      Изтриване
  7. Аз определено мразя каймак (всякакъв :))... Ама кремчето изглежда много вкусно! Макар че и аз съм от тези, които си го приготвят с кисело мляко. Сигурна съм, че и с прясно е чудно. Позрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, то не е крем, а по скоро нещо като сегашните "смути". Гъстотата зависи от количеството ягоди и от това, дали са нарязани или смачкани. Разбито, както Светлето казва, и леко изстудено е идеално за пиене!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Не съм опитвала така, Тили! С кисело -и аз:), и питие с прясно, но съотношението мляко, ягоди е друго. А каймак обожавам, сигурна съм, че ще ми хареса така!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, надявам се да опиташ, докато има още ягоди!
      Поздрави!

      Изтриване