Страници

четвъртък, 13 август 2015 г.

Кекс с вода и конфитюр




Отново рецепта от старите тетрадки. Имам я от близка приятелка, после си записах варианти и от съседки - с повече или по-малко яйца и брашно; със сода бикарбонат; като кексчета в алуминиеви чашки и пр. Оказа се, че и без прясно  или кисело мляко, може да се получи вкусен кекс. Сочен, с мека и влажна структура.

Продукти   - 1 ч. ч.  = 200 мл
3 - 4 яйца
1 ч. ч. захар
0,5 ч. ч. олио
1 ч. ч. гореща вода
1 ванилия (или друга миризма по избор)
2,5 ч. ч. брашно ( 320-350  г)
10 г бакпулвер
½ или 2/3 бурканче конфитюр  (от 400 мл)
по желание - 1 ч. ч. орехи

Приготвяне
Яйцата се разбиват на гъст крем заедно със захарта.
Олиото се смесва с горещата вода, за да се затопли. Към яйчената смес се прибавя по малко олио и по малко брашно, предварително пресято с бакпулвера и миризмата. Разбърква се с миксер на най-ниска степен или с шпатула.
Прибавя се конфитюра ( в случая от ябълки, круши и дюли) и отново леко се разбърква.
Ако се прибавят орехи,предварително се смесват с 1 пълна ч. л. брашно, за да не паднат на дъното на формата при печенето.
Кексовата смес се изсипва в предварително намаслена и набрашнена форма за кекс с диаметър 25  см.
Пече се в предварително  загрята на 180 градуса С фурна за 40 – 50 минути. Изпеченият кекс се оставя върху решетка да изстине, след което се изважда от формата. Поръсва се с пудра захар или се украсява по желание.


 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

14 коментара:

  1. Аз знам за постния вариант, който, изпробвано, е много вкусен също. :) И твоят е чудесен, Тили! Да живеят старите тетрадки. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този без яйца не съм правила, запланувала съм!
      Гери, в старите тетрадки са записани многократно изпробвани рецепти, така че са ценни!
      Хубава съботна вечер!

      Изтриване
  2. Много ги обичам този вид сладкиши:не претенциозни от към състав,но пък много подплатено вкусово самочувствие!
    Поздрави,Тили!Чудесен десерт!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, и аз съм им привърженик -то си личи по публикациите! :)
      Благодаря ти и приятна вечер!

      Изтриване
  3. Чудесен е,Инче,а снимките греят!Често съм срещала рецепти за кексчета с гореща вода,сигурно в нея е тайната да стават пухкави и вълшебни.Сърдечен поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! И на мен ми беше интересно, когато за пръв път чух рецептата (а това беше преди доста време), как така ще се прибавя гореща вода и как може кекс без прясно или кисело мляко. Оказа се че може! :)
      Прохладна вечер!

      Изтриване
  4. Бях сигурна, че този кекс ми е познат, защото имам и аз една стара рецепта, но се оказа, че твоят е друг кекс и ми звучи също много вкусно! Ще го опитам, Тили! Devil's food cake се прави с гореща вода/кафе и се получават много сочни блатове, така, че си представям колко е сочен и вкусен този кекс! Хубав петък, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, и аз имам различни варианти, когато го правя се съобразявам с наличните продукти.
      Не съм правила този кейк, но не се и съмнявам че блатовете са се получили сочни.
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  5. Интересна рецепта, Инче! Това за горещата вода е ново за мен и с интерес ще опитам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, опитай, няма да се разочароваш!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. И аз напоследък често разтварям старите тетрадки, Тили! Дори тези дни правих подобен кекс, обичам мамините и бабини рецепти. Чуден е твоят! А листенцето индрише ми донесе аромат с детски спомени през екрана даже...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, в старите тетрадки и готварски книги има много интересни рецепти. А пък ако са свързани и с мили спомени, заслужават да им дадем нов шанс.
      Прегръдки!

      Изтриване