Страници

четвъртък, 7 януари 2016 г.

Пуешко месо с кисело зеле и ориз в тенджера под налягане





Продукти за 2 порции
300 г пуешко месо (може патешко или пилешко)
500 г кисело зеле
1 глава кромид лук
1 равна ч. л. червен пипер
1 дафинов лист
3 – 4 зърна черен пипер
1 зърно бахар
2 – 3 пълни с. л. ориз (40 – 60 г)
сол
2 с. л. олио (мас)
500 мл течност (сок от киселото зеле и вода в съотношение на вкус)
По желание – препечена суха червена чушка

Приготвяне
Киселото зеле  и лукът се нарязват на ситно и се изсипват в тенджерата под налягане. Прибавят се подправките, начупената чушка и водата. Смесват се и се слагат отгоре порциите месо. Тенджерата се затваря с капака и се слага да заври. Намалява се силата на огъня и ври около 50 минути.
Изключва се и след около 10-тина минути съдържанието се смесва с ориза, опитва се на сол и се прехвърля в тавичка. Отгоре се поръсва с тънка струя олио. Не се слага капак или фолио.
Пече се първоначално на силна фурна – около 220  градуса С, докато заври, след това се намалява на 170 – 180 градуса.(Ако са ползват съдове от йена стъкло или керамични, те се поставят в студена фурна).
Пече се докато оризът поеме течността и ястието се запече.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

14 коментара:

  1. Предполагам, че направо се е разкапало месцето:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче,тенджерата свърши добра работа! :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  2. Много добре изглежда. Имам домашно пуешко месо и точно по този начин смятах да го сготвя утре вечер. Благодаря за добре изглеждащата снимка и рецепта.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи благодаря ти! И моето месо е домашно, знаеш колко е вкусно!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Активира ми слюнчените жлези :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичаме вкъщи пуешко с кисело зеле, Инче!
    Чудесно домашно ястие за зимата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много апетитно изглежда!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. За много години и от мен, Тили! Пожелавам ти много здрав и, щастие и късмет през 2016-та и все така да ни изненадваш и представяш вкусни ястия и десерти! Няма как да не довтасам и аз на такова ястие - обожавам всякаква комбинация на месо с кисело зеле и много често си го похапваме у дома! Благодаря за споделената рецепта! Най-сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Люси за пожеланията!
      Радвам се, че имаме еднакъв вкус относно комбинацията киселото зеле и месо. :)
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  7. Апетитно, вкусно и много подходящо за сезона. Великолепно ястие, Тили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Отдавна не бяхме яли домашно и ни се услади! :)
      Поздрави!

      Изтриване