Страници

вторник, 3 януари 2017 г.

Бабините гъсенички





Колко ли хора връщат в детството с приятен спомен ?!
С прясно или кисело мляко, кафе, какао или чай, прясно изцеден плодов сок или компот – остават си една вкусна закуска.


Продукти
200 г мас (масло)
1 ч.ч. захар (пудра или кристална)
1 – 2 бр. яйца 
1 непълна ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер (или амонячна сода + 1 ч. л. оцет)
миризми – 1 ванилия (ванилова захар 10 г); 1 мл. ампула цитрусова есенция (лимонена захар 10 г) ; настъргана лимонова кора;
брашно – средно около 600 г

Приготвяне
Добре омекналата мас се разбива на крем с пудрата захар (ако се използва кристална захар, съдът трябва да се сложи в друг съд с топла вода).
Добавя се яйцето, разбива се и когато сместа го поеме напълно, се прибавя киселото мляко със содата.
Ако се използва бакпулвер, той се пресява с брашното. Ако се използва амонячна сода - тя се разтваря в 1 ч.л. оцет и се прибавя.
Добавя се миризмата и постепенно се прибавя брашното. Смесва се с лъжица или шпатула до меко тесто (като меката част на ухото), което  се оставя поне за половин час в хладилника.
В  тава с хартия за печене, на малко разстояние (около 2,5 см, защото се надуват при печене),  се шприцоват гъсенички с дължина 8 – 10 см. Може да се ползва и машинка за месо, със специално приспособление,


  като към тестото се добави още малко брашно (около 2 с. л.).
Пекат се в предварително загрята фурна на умерена температура – 170/180 градуса С, до слабо розово (12 – 13 минути).
(Ако се ползва амонячна сода, внимателно да се отвори вратата на фурната, защото доста мирише и люти на очите. Като изстинат сладките, миризмата на амонячна сода изчезва).
Горещи може да се овалят в пудра захар.



1 ч. ч. = 200 мл

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

7 коментара:

  1. Много изкушаващ старт на новата 2017, Тили!
    Нека бъде за теб здрава и мирна,
    вдъхновена и успешна, с много радост,
    хубави моменти и лично удовлетворение.
    Благодаря за всички твои рецепти, за содената питка - също!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, благодаря ти за пожеланията!
      Пожелавам ти и на теб и близките ти една здрава и благодатна година, с приятни изненади и сбъднати желания!

      Изтриване
  2. Ооо, къде ме върна, Тили! Не съм ги ял от дете! Ще взема да ги врътна тия дни. Без това има едно бурканче мас, което се размотава из хладилника от бременността на жена ми и за нищо не го ползваме!

    Поздрави и успешна 2017!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стамене, бабите са за това - да връщат назад, към стари и приятни спомени! :)
      Тъкмо ще съчетаеш изчистването на хладилника с приготвянето на нещо вкусно.
      Спорна и щастлива Нова година и на теб и семейството ти!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Благодаря, Траянче!
      Да е мирна и щастлива новата 2017 година!

      Изтриване
  4. Страхотни се тези гъсенички, но дали към днешна дата може да се намери това приспособление за шприцоване от някъде?

    ОтговорИзтриване