Една
промоция на вафли ме подсети за този кекс.
Така
се получи, че в разстояние на две седмици два пъти го правих. Първият път с кисело мляко и 1,5 ч. ч. брашно,
както съм го записала навремето и с около 50 г вафли. Вторият път използвах
купена за някаква (забравена вече) рецепта заквасена сметана, като увеличих
брашното на 2 чаши и сложих повече вафли. Единият път малко по-мек и влажен
кекс, както внукът го хареса, вторият път - както аз го обичам – малко по-плътен.
Продукти
3
бр. яйца
1
ч. ч.захар
0,5
ч. ч. олио
1
ч. ч. кисело мляко (200 г заквасена сметана)
10
г бакпулвер (1 пакетче)
1,5
– 2 ч. ч. брашно (200 – 260 г)
70
– 80 г вафли
масло
за намазване на кекса
1
пълна с. л. настъргана вафла за поръсване
Със заквасена сметана и 2 ч. ч. брашно |
Приготвяне
Вафлите
може да се настържат на едро ренде или да се начупят на парченца с големина
около 1,5 см, което предпочитам, за да се усещат.
Яйцата
се разбиват със захарта на крем. По малко се прибавя олиото, като непрекъснато
се разбива. Когато напълно се поеме от сместа се добавя киселото мляко
(заквасената сметана) и постепенно 1 чаша брашно, пресята с бакпулвера.
Разбърква се с шпатула (лъжица) като се добавя още необходимото за желаната
консистенция брашно и накрая – настърганите или начупени вафли.
Получената
смес се изсипва в кексова форма, намаслена и набрашнена или застлана с хартия
за печене.
Пече
се на умерена температура – 170 – 180 градуса С. Първите 30 – 35 минути фурната
не се отваря. Проба за готовност – с дървено шишче.
След
като се опече, още горещият кекс се намазва с парченце масло и се поръсва с
настъргана вафла.
Със заквасена сметана |
1 ч. ч. = 200 мл
Правоъгълна форма
за кекс с размери 24см / 9см / 8см.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!