Страници

сряда, 5 април 2017 г.

Праз лук с ориз на фурна




Постно и от лесно, по-лесно – смесват се всички продукти и се пекат!

Продукти 
3 – 4 стръка праз лук
1 ч. ч. ориз
1 с. л. доматено пюре (лютеница)
по желание - черен пипер
сол
3 – 4 с.л. олио


Приготвяне
Празият лук се изчиства, измива и нарязва. Смесва се с ориза,  размитото в малко вода доматено пюре, 3 ч. ч. топла вода( съотношението зависи от ориза- аз  ползвам бланширан и добавям 4 ч. ч. вода), подправката и сол на вкус .
Сместа се прехвърля в тавичка, поръсва се с олио и се пече в умерена фурна, на 180 градуса С, докато оризът омекне и поеме течността.
Фурната няма значение дали е загрята предварително или не. Ако се ползва керамичен или стъклен съд, трябва да е студена; ако се ползва обикновена тава, може да се загрее предварително.
Понеже лукът още в началото изплува на повърхността, след като ястието се позапече,  но все още има достатъчно течност в тавичката, се разбърква един път, за да се смеси с ориза.
Поднася се в зависимост от сезона с прясна салата или туршия.
 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
1 ч. ч. = 200 мл

6 коментара:

  1. Обичам предложенията ти, Тили,
    изглежда много вкусно, апетитно и красиво...
    Благодаря, поздрави за теб и светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана!
      Хубави предстоящи празници и на теб!

      Изтриване
  2. Тили,
    и ние в нашия дом правим това много лесно, простичко, но много вкусно ястие.Понякога го правя както теб, друг път най - напред задушавам праза, добавям ориз, подправки и накрая гореща вода и запичам на фурна или приготвям в съд на тих огън на котлона.Много вкусно става с праз, той има по - сладникав вкус от кромид лука.
    Простичките и лесни ястия са най - вкусни и най - здравословни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, като теб и аз го приготвям и то бял ориз - без домати, защото заради дъщерята ориз с домати не се готви у дома (неприятен спомен от бременността ѝ преди много години)). Този път реших да експериментирам. Беше ми интересно дали лукът няма да има вкус на варен, но той като излезе на повърхността се запече и стана също като пържения! :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  3. Вкусна бабина манджичка! Усещам ароматът му до тук! Чудничко!
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, тия баби! Все вкусно готвят, та внуците да си спомнят за тях! :)
      Приятна вечер, Люси!

      Изтриване