Страници

вторник, 12 декември 2017 г.

Питка „Кубчета“



В интернет пространството тази питка я има  и с наименованията  „Питка „Хаос“, „Разхвърляна питка“. Приготвят я с различно тесто. Аз спазих продуктите и количеството по източника, от където взех рецептата, с малко изменения.
Интересна е с начина си на оформяне, в резултат на което се получава питка, която не се реже, а се отчупват вкусните хапки.

Продукти
500 г брашно + за доизмесване
150 мл прясно мляко
100 мл йогурт (кисело мляко)
1 яйце и 1 белтък
50 г масло (5 с. л. олио)
2 ч. л. захар
1 ч. л. сол
7 г суха мая (1 пакетче)

за намазване на слоевете – 80 г масло (олио)
за намазване на формата - 1 ч. л. олио 
за намазване на питката – 1 жълтък, 1 с. л. прясно мляко, 1 ч. л. олио
за поръсване - 2 с. л. семена (сусам, ленено, мак, слънчоглед)

Приготвяне
(Понеже в момента на приготвянето на питката не разполагах с масло, навсякъде го заместих с олио, но за да се откроят по-добре слоевете, е по-добре да се ползва масло).
В съд се налива топлото мляко, йогурта, половината от пресятото брашно, маята, яйцата (леко разбити), мекото масло (олиото),  захарта и солта. Прибавя се на части останалото брашно, замесва се меко, нелепнещо тесто, поставя се в намаслен съд, покрива се и се оставя на топло да втаса ( да увеличи обема си 2 – 3 пъти).
Втасалото тесто се разделя на 6 равни части (при мен се получиха по около 180 г всяка). Оформят се на топчета.
Разточва се първото топче на кръг около 20 – 25 см в диаметър. Намазва се с мекото масло (или олио). Върху него се слага другото разточено топче и също  се намазва. Така се с процедира и с другите топчета, като последната кора не се намазва, но се разточва малко по-голяма от другите, за да може да ги покрие (загърне), което ще улесни след това по-равномерното им разточване.
Така разточените кори се покриват с кърпа или стреч фолио и се оставят да престоят 15 – 20 минути. След това се разточват на една кора с диаметър 30 – 35 см. С помощта на остър нож или най-лесно с нож за пица се нарязват на ленти с ширина 2 см. Всяка лента се нарязва на квадрати – 2 см.

Тава с диаметър 25 см се намазва с мазнина или се поставя хартия за печене. Нахвърлят  се кубчетата, като първо се слагат тези, които са от края на кората, т. е. - не са с правилна форма. След това се поставят равните, еднаквите кубчета. Не се подреждат, просто се следи равномерно да са разпределени, за да не стане питката по-дебела от някоя страна.

Тавата се покрива с кърпа или стреч фолио се оставя тестото да втаса (увеличи обема си 2 пъти).

Жълтъкът се смесва с прясното мляко и олиото и се намазва втасалата питка. Поръсва се със семена.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. Ако има опасност връхчетата на кубчетата да започнат да прегарят, отгоре се покрива с фолио.  Пече се до готовност.

Като леко поизстине , се изважда от тавата, поставя се върху скара и се покрива с кърпа, за да поомекне.


Приятен апетит!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

15 коментара:

  1. Правила съм я тази питка и е уникално вкусна.
    Прекрасна е и твоята, Инче!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега намерих и твоята, Христинче! Ти си я направила преди повече от 2 години, къде съм спала, та не съм я видяла?! :)
      Наистина са много вкусни.
      Лека вечер!

      Изтриване
  2. Красив хаос във вида на питка, Инче! :) Събирам интересни идеи за предстоящите празници и тази ми харесва много!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, лесна е за направа, едновременно с това е и интересна с външния си вид. Така че спокойно можеш да се представиш с нея, ако няма възможност за нещо по-завъртяно и сложно за оформяне.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Веси, с удоволствие бих ти телепортирала, стига да може! :)

      Изтриване
    2. Мда, ставах да меся, но нещо по-лесно. Ще направя и тази някой път!

      Изтриване
  4. Чудесна е, Тили! Толкова е красива и вкусна. По начин на приготвяне ми прилича на маймунското хлебче. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Има нещо подобно.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Бях видяла тази питка при Люси Тили.Но сега по празниците мога да я пробвам.Чудесно предложение, лесно, красиво и много вкусно.
    Поздрави и приятна предп разнична подготовка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, не отнема много време, няма нищо засукано при подготовката ѝ, така че е подходяща за натоварените предпразнични дни! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Чудна е станала и твяота питка, Тили. Откъсвам си едно-две кубчета и ти пожелавам весело посрещанеа на празниците! Поздрави от все сърце!

    ОтговорИзтриване