Страници

вторник, 26 декември 2017 г.

Конфитюр от круши и пресен джинджифил


Този конфитюр е за любителите на крушите и пикантният, леко лютив цитрусов привкус на пресния джинджифил.
Много харесвам пресния джинджифил и често го употребявам. Конфитюрът приготвих от последните домашни, вече презряващи круши. Много добре се съчетаха вкусовете и ароматите на съставките. Понеже крушите бяха много сладки, сложих малко захар /може би не трябваше и да слагам – и без това само аз ще го ям, тъй като няма други любители на джинджифила в семейството (поне за сега!)/.  Който обича по-сладко, или се ползват не толкова узрели круши, количеството на захарта трябва да се увеличи.

Продукти
1,3  кг круши (обелени, почистени, нарязани)
200 г захар (или на вкус)
1 лимон
100 г пресен джинджифил
пръчка канела (0,5 ч. л. на прах)
5-6 зърна карамфил

Приготвяне
Крушите се измиват, обелват, премахва се сърцевината и се нарязват на малки парченца. Поставят се в тавата за варене и се поръсват равномерно със захарта. Покриват се и се оставят няколко часа на хладно място, за да пуснат сок.
Прибавят се настърганата кора и сок на предварително много добре измитият лимон, обеления и настърган на ситно ренде джинджифил, канелата и карамфила. Всичко се смесва и се поставя на огъня да заври. Вари се до готовност на умерен огън.
Ако се ползва пръчка канела, тя се маха. Готовият конфитюр се разпределя в затоплени бурканчета, които се затварят с капачки и се стерилизират 5 минути. Обръщат се с капачките надолу и се оставят да изстинат, след което се прибират.

От това количество продукти се напълниха 3 бурканчета от майонеза.

Да ви е сладко!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тили,
    и ние тази година имаме много круши.Ще се възползвам от идеята ти, обичаме и джинджифил.Но нашите круши са супер сладки и ги правим без никаква захар.Печени са чудесни.
    Честито Рождество Христово ! Мир, здраве и благоденствие в твоя дом ! Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз също пекох тази година, без да добавям никаква захар. Относно конфитюра - ако сега го правя с узрелите круши, които употребих, не бих сложила захар. Но това си е за моя вкус. Предполагам че и на теб ще ти хареса.
      Весело посрещане на Новата година!

      Изтриване
  2. Тили, за много години, мила!
    Бъди жива и здрава и все така енергична!
    Обожавам круши и благородно ви завидях с Ели, за това че си имате домашни.
    На мен се налага да ги купувам, а повечето пъти вида им лъже и не са вкусни, вносни разни.
    Интересна ще ми е комбинацията с джинджифила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, честита Нова година и на теб! Мирна, здрава и плодородна да е!
      Миналата година за пръв път нямахме и 1 круша за лек, както се казва. Тази година се родиха. А ти виж по пазарите, там бабите изнасят домашно производство, може и да не са така угледни, като тези по веригите, но определено са по-вкусни!
      Прегръдка!

      Изтриване