Страници

петък, 5 януари 2018 г.

Усукана питка с кондензирано мляко


Това беше питката за Нова година. Кондензираното мляко купено преди време за незнайно къде забутана по папките рецепта, трябваше да се оползотвори преди да изтече срока на годност и понеже по една или друга причина не направих торта, намери място като експеримент (и то много успешен!) в направата на новогодишната питка. J


Продукти
600-650 г брашно
328 мл (350 г) кондензирано мляко Pilos 7,5 %
7 г суха мая
2 яйца и 1 белтък
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
5 с. л. олио

около 40 г масло за намазване на корите

За намазване на питката
1 жълтък
1 ч. л. олио
1 ч. л. вода (прясно мляко)

Семена за поръсване – сусам, лен, мак, слънчоглед

Приготвяне
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Брашното се пресява 3 пъти.
В купа се поставя половината от брашното, смесено със сухата мая, прави се кладенче и се добавят захарта, леко разбитите яйца и белтък, олиото и кондензираното мляко. Разбърква се (използвам ръчен миксер, бъркалките за тесто). Прибавя се още малко брашно и солта, разбърква се отново и постепенно се добавя от останалото брашно. Когато започне трудно да се бърка, се прехвърля върху добре набрашнен плот и се омесва хубаво, до получаването на меко, еластично тесто. Оформя се на топка и се поставя в намазнен съд, покрито, да втаса на топло до удвояване на обема.
Втасалото тесто се прехвърля върху леко набрашнен плот. Не се премесва повече, само се прегъва 2 – 3 пъти и се разрязва на 4 равни части. Всяка част се оформя на топка. Покриват се с кърпа и се оставят 10-тина минути.
Взима се първата оформена топка и се разточва на кора. (Разточих на кора с диаметър около 27 см, но го отчитам като грешка, защото по-късно, при усукването беше по-трудно оформянето.  Затова считам, че диаметърът трябва да е 35-40 см.)
Кората се прехвърля върху хартия за печене. Намазва се с 1/3 от маслото.
По същият начин се разточват още 2 кори и се намазват с масло. Четвъртата разточена кора не се намазва и се слага най-отгоре.
В средата ѝ се поставя чаша с отвора надолу и с лек натиск се отбелязва кръг. 

От този кръг, в посока към външния край , с остър нож или нож за пица се разрязва на 8 еднакви сектора.
Един от секторите се усуква няколко пъти, навива се на охлюв и се поставя върху отбелязания от чашата кръг.

Останалите 7 сектора по същия начин се усукват, навиват на охлюв и разпределят равномерно около средата на питката.

Така оформената питка се прехвърля с хартията за печене в тава с диаметър  25 см, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло място. 

Втасалата питка се намазва се с разбития с олиото и водата (прясното мляко) жълтък. Поръсва се със семена 

и се пече  в умерена  (около 170 градуса)  фурна. Тук всеки трябва да прецени по неговата си фурна. 
Пробва се с дървено шишче за готовност.
Ако започне бързо  да се зачервява отгоре, се поставя лист фолио, за да не прегори.
Изпечената питка, след като поизстине малко, се вади от тавата и се поставя върху скара. Покрива се с кърпа.
Приятен апетит!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

8 коментара:

  1. Чудесна питка, Инче!
    И аз много често използвам по този начин закупени и останали продукти :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Нищо не се изхвърля, трябва да се измисли как да се оползотвори! :)
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
  2. Наистина е станала страхотна! Не сладни ли от млякото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче,до сега не съм ползвала кондензирано мляко (за нищо).Това е неподсладено,затова съм записала и марката. Просто съм заместила течността, която се ползва за направата на питки - прясно мляко; кисело мляко и пр. Така че питката не сладни.
      Хубав ден!

      Изтриване
  3. Тили,
    чудесна погача.Не съм ползвала досега кондензирано мляко.Интересна идея.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, наложи се да го употребя, това ми дойде на ума! :)
      Успешна нова седмица!

      Изтриване