Страници

понеделник, 4 декември 2017 г.

Скумрия в тенджера под налягане


Когато прочетох тази рецепта, първата ми мисъл беше – та тази риба на какво ще прилича след като се готви толкова време в тенджерата под налягане?! Но оправданията ми не се оправдаха. Рибата е много вкусна, формата ѝ се запазва, костите не се усещат.


Продукти
1 кг скумрия (без глави)
0,5 ч. ч. олио (100 мл)
0,5 ч. ч. оцет (100 мл)
0,5 ч. ч. вода (100 мл)
1 ч. л. сол
1 дафинов лист
2 – 3 зърна бахар
10-тина  зърна черен пипер
3 скилидки чесън

Приготвяне
Ползвам замразена скумрия. Не я чакам да се размрази напълно, а в полуразмразен вид я почиствам отвън (хриле, перки, опашка) и отвътре, като махам и черната ципа, иначе нагарча. Измивам  почистената риба  със студена вода и я нарязвам на парчета.
Всички продукти слагам в тенджерата под налягане, овалвам парчетата риба в течността с подправките, затварям капака и варя.
След час, час и нещо изключвам, но оставям рибата поне още 15-20 минути в затворената тенджера.
Добро мезенце за биричка!

Приятен апетит!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

12 коментара:

  1. Тили,
    правила съм такава скумрия.Понякога я правя и в обикновена тенджера на много бавен огън.Но в бързоварка става чудесна.
    Поздрави и честит Никулден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, значи ти е познат вкуса на така приготвената риба.
      Честит празник и на теб!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Кайти, наистина е един по-необикновен начин на приготвяне на риба, но си заслужава!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Веси, радвам се че споделяш положителното си мнение за тази рецепта.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте.Ако е голяма тенджерата, дали няма да е проблем толкова малко течност? Благодаря!

      Изтриване
    3. Нямам представа сегашните тенджери под налягане какви са. Имам 2, които непрекъснато ползвам, още от времето, когато се появиха на пазара в България. Едната е по-висока, другата по-ниска. Вътрешният им диаметър е еднакъв - около 20 - 21 см. Ако това може да е ориентир; Една жена в коментар във ФБ, беше писала, че е варила така рибата, но в по-новите тенджери и станала готова за половин час (в смисъл - костите да не се усещат); Ако за Вашата тенджера се опасявате, увеличете количеството на течността, ще има повече сос.

      Изтриване
  4. Сместа от оцет , олио и вода сипва ли се в тенджерата или е само за овалване ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сместа се сипва в тенджерата, поставя се рибата и се овалва в нея.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Рецептата е отлична и работи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Много се радвам че сте останали доволни! :)

      Изтриване