Страници

събота, 24 февруари 2018 г.

Таралежки с орехова плънка




Любими на по-малкия внук, спомен от другата му баба.


Продукти
2 яйца и 1 жълтък
1 ч. ч. захар ( 200 г)
1 ч. ч. кисело мляко (200 г)
1 ч. л. сода (с лек връх)
1 ванилия – 2 г (или 8 г ванилена захар ) или настърганата кора на 1 лимон
125 г мас
около 550 г брашно

Орехова смес за плънка
100 г смлени или нарязани орехови ядки
3 ч. л. захар
канела (какао)
около 1 ч. л. течност (вода; прясно мляко; сок от компот)

Отгоре
1 белтък
100 г нарязани орехови ядки

Пудра захар за поръсване


Приготвяне
Продуктите трябва да са със стайна температура. Маста да е мека.

Ореховите ядки за плънката  може да са смлени или нарязани. Смесват се със захарта, по желание малко канела или какао за цвят и аромат и се прибавя на капки малко течност, колкото съвсем слабо да се навлажни плънката.

Яйцата и жълтъкът се разбиват с миксер или тел със захарта. Добавя се ванилията (ванилената захар) , киселото мляко с разтворената в него сода и маста. Смесват се. Постепенно се прибавя брашното и с лъжица или шпатула се омесва меко тесто. Прехвърля се на плота, без да се меси повече, само колкото да се оформи топка. Разделя се на 2 части, едната се слага в купа, покрива се и се прибира в хладилника.
Другата половина се разделя на 16 парченца. Всяко се сплесква в дланта на малка питка и в средата се поставя по 1 к. л. от ореховата смес. Затваря се, оформя се на топка, потапя се последователно в леко разбития белтък и в орехите. Нареждат се на разстояние едно от друго в тава 35/35 см , върху хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С,  включени горен и долен реотан, средна скара, около 15 – 20 минути.
Изпечените курабии се отлепват от хартията и се оставят да изстинат. По желание може да се поръсят с пудра захар.
Докато първата тава се пече, по същият начин се процедира и с втората половина от тестото.
Като изстинат напълно, се съхраняват в затворена кутия или в подходящ съд, който се поставя в найлонов плик.




Приятен апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Чудесни са Тили, не съм правила подобни, но изглеждат много красиви.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, опитай ги. Вкусни са, а и остават меки за следващия ден.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Вървят и с мляко, айрян, сок, компот. :)
      Поздрави, Веси!

      Изтриване
  3. Здравей, Тили!
    Днес с малката ми дъщеря направихме таралежите. Много вкусни, ароматни и меки.
    Майка ми често прави домашни курабийки с пълнеж от сладко. Плънка на твоите ме впечатли с нежната си консистенция.
    Запазих си рецептата в раздел "любими". 😀
    Поздрави!🌷

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валентина, много се радвам че сте останали доволни! Пълнежът може да е и друг - сладко, конфитюр, халва, локум и пр. но ние най-харесваме ореховия, любим ни е. Особено за козунаците - всички искат само с него.
      Прегръдка за малката сладурана!

      Изтриване